Țomapan – Cum să joci corect pentru a te distra la maxim?

La fiecare ieșire cu prietenii, se întâmplă adesea să rămâneți fără subiecte de discuție și să nu știți ce să mai faceți. Iată momentul perfect pentru a încerca un joc captivant – Țomapan, jocul copilăriei pe care-l îndrăgim cu toții.

Pentru a menține o atmosferă plăcută, merită să petreceți timpul într-un mod mai diferit față de activitățile obișnuite, cum ar fi vizionarea unui film. Aici intră în scenă Țompan, cunoscut și sub numele de Țomapant, care este un joc extrem de interesant și care nu necesită un pachet de cărți sau alte accesorii. Acest articol îți va oferi toate informațiile necesare pentru a-ți reaminti cum se joacă Țomapan și care sunt regulile acestuia.

Autor:

Daniel Nazare

-

Publicat Miercuri, 5 Iulie 2023, 07:29

Disclaimer Jucătorul.ro își propune să va ofere mereu cele mai exacte și actualizate informații. Va informăm că unele linkuri de pe site pot fi linkuri de afiliere. Ele nu aduc nici un cost suplimentar pentru cititori, dar pentru care noi putem primi un comision care ne ajută la menținerea site-ului.

Detalii despre jocul Țomapan

🙋🏽Participanți la Țomapan Minim 2 jucători
⚙️Echipament necesar pentru Țomapan O foaie și un pix
⏱️Cât durează o rundă de Țomapan 60-90 secunde
💡Scopul jocului Țomapan Să câștigi cât mai multe puncte

Țomapan reguli

Așa cum am menționat anterior, principalul lucru pe care îl ai de făcut este să iei o foaie de hârtie și un pix. Acest pas este făcut de toți participanții și reprezintă începutul jocului. Convinge-ți amicii să încercați jocul și, te asigur, că vei experimenta momente distractive pe care nu le întâlnești nici în jocurile de păcănele populare.

Însă, nu ratați stabilirea unor reguli Țomapan clare, cum ar fi alegerea numărului de runde pe care îl va avea jocul. Acest pas este subiectiv și este ales în funcție de preferințe. De exemplu, multe jocuri de Țomapan se finalizează atunci când se termină foaia pe care a fost desenat tabelul.

Odată ce s-au stabilit regulile generale și este asigurat faptul că toată lumea a înțeles ce are de făcut, nimic nu mai stă în calea unei sesiuni de succes. Iată care sunt cele 5 etape ale desfășurării unui joc Țomapan:

1

Fiecare participant creează pe foaie 8 coloane pentru Țări, Orașe, Munți, Ape, Plante, Animale, Nume și Total;

2

Unul dintre jucători va trebui să spună în gând alfabetul, iar altul va spune STOP. Litera la care acesta se oprește va fi folosită în runda respectivă;

3

După ce se spune alfabetul, fiecare jucător trebuie să scrie nume de țări, orașe, munți, ape, plante, animale, nume cu litera la care s-a oprit numărătoarea;

4

Cel care reușește să completeze primul coloanele, trebuie să spună STOP și toată lumea se va opri din scris;

5

După numărarea punctelor, se va stabili cine este câștigătorul la Țomapan.

Desemnarea câștigătorului la Țomapan

Acum că am stabilit cum se desfășoară jocul, dar și care este punctajul, a venit momentul să desemnăm câștigătorul. La sfârșitul unei sesiuni de joc, fiecare jucător își va număra punctele din tabel și cel care are cele mai multe puncte câștigă. Dar ce facem atunci când doi jucători au reușit să strângă același număr de puncte?

În astfel de cazuri, jucătorii rămași vor mai juca o rundă de departajare. Respectând aceleași reguli, cei doi vor alege o literă și vor completa încă o dată tabelul. Condiția este să nu mai participe nimeni la joc, în afară de cei doi. Jucătorul care strânge cele mai multe puncte, va fi desemnat câștigător la Țomapan.

Soluții cuvinte Țomapan

Așa cum îți poți da seama, există unele litere care vor crea un joc mai dificil. Un exemplu în acest sens sunt literele X, Y, W, cu care este foarte greu să formezi cuvinte. Însă, în cadrul regulilor stabilite la începutul jocului, se poate menționa dacă se va juca Țomapan cu tot alfabetul sau dacă unele litere sunt excluse.

Pe de altă parte, există litere cu care poți forma cuvinte rapid. Dar, scopul este să te gândești la soluții diferite, care nu ar trece prin mintea celorlalți participanți. Ți-am pregătit, mai jos, câteva soluții Țomapan care te vor face să înțelegi mai bine cum funcționează acest joc interesant:

Concluzie: Ape, plante, animale...?

imagine daniel nazare autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.

Întrebări frecvente despre cum se joacă Țomapan

De câți jucători este nevoie pentru a putea juca Țomapan?

Pentru un joc reușit este nevoie de minim 2 jucători. Însă, devine mult mai distractiv atunci când este jucat în mai mulți jucători.

Câte puncte poți să faci maxim într-o rundă de Țomapan?

Numărul maxim de puncte pe care îl poți strânge într-o rundă este 140, atunci când niciun alt participant nu reușește să identifice cuvintele potrivite, în afară de tine.

Cu ce literă sunt cele mai dificile răspunsuri la Țomapan?

O literă care îți va crea probleme în acest joc și care îți va pune mintea la contribuție este X.

Cum se stabilește câștigătorul la Țomapan?

La sfârșitul rundelor, fiecare jucător își va calcula punctajul și cel care a strâns cele mai multe puncte este desemnat câștigător.

Pot să mai scriu după ce un jucător a spus Stop?

Nu! Regula principală este că atunci când un jucător a spus Stop, toți ceilalți se vor opri din scris.

Unde pot să joc Țomapan online?

Există mai multe platforme care îți permit să exersezi Țompan online. Acesta este un joc popular și, de aceea, a fost inclus și pe mai multe site-uri de jocuri.