Țomapan – Cum să joci corect pentru a te distra la maxim?

La fiecare ieșire cu prietenii, se întâmplă adesea să rămâneți fără subiecte de discuție și să nu știți ce să mai faceți. Iată momentul perfect pentru a încerca un joc captivant – Țomapan, jocul copilăriei pe care-l îndrăgim cu toții.

Pentru a menține o atmosferă plăcută, merită să petreceți timpul într-un mod mai diferit față de activitățile obișnuite, cum ar fi vizionarea unui film. Aici intră în scenă Țompan, cunoscut și sub numele de Țomapant, care este un joc extrem de interesant și care nu necesită un pachet de cărți sau alte accesorii. Acest articol îți va oferi toate informațiile necesare pentru a-ți reaminti cum se joacă Țomapan și care sunt regulile acestuia.

Detalii despre jocul Țomapan

Table Header

🙋🏽Participanți la Țomapan

Minim 2 jucători

⚙️Echipament necesar pentru Țomapan

O foaie și un pix

⏱️Cât durează o rundă de Țomapan

60-90 secunde

💡Scopul jocului Țomapan

Să câștigi cât mai multe puncte

divider albastru verde
wave albastru deschis

Pregătirea jocului Țomapan

Țomapan este un joc de cultură generală care te provoacă și care îți testează gândirea rapidă. Acesta este unul dintre acele jocuri pe care, cu siguranță, l-ai jucat cel puțin o dată în copilărie. Adesea, este jucat la școală în pauza dintre ore sau atunci când vrem să ne impresionăm rudele cu inspirația noastră.

Popularitatea acestuia este datorată faptului că are reguli simple și nu necesită instrumente speciale. Tot ce ai nevoie este o foaie, un pix și cel puțin doi jucători. Apoi, cel mai important lucru este să înțelegi de la ce vine această denumire. Ei bine, numele vine de la alăturarea primelor litere ale cuvintelor Țări, Orașe, Munți, Ape, Plante, Animale și Nume.

tabel coloane tomapan

La început, fiecare participant își va crea un tabel pe o foaie de hârtie în care va forma 8 coloane pentru fiecare categorie de mai sus. Ultima categorie este cea care se va numi Total și unde se vor aduna punctele pentru fiecare rundă. De aceea, în funcție de regiune, este posibil să fi auzit oameni care numesc jocul Țomapant, în loc de Țomapan.

Țomapan reguli

Așa cum am menționat anterior, principalul lucru pe care îl ai de făcut este să iei o foaie de hârtie și un pix. Acest pas este făcut de toți participanții și reprezintă începutul jocului. Convinge-ți amicii să încercați jocul și, te asigur, că vei experimenta momente distractive pe care nu le întâlnești nici în jocurile de păcănele populare.

Însă, nu ratați stabilirea unor reguli Țomapan clare, cum ar fi alegerea numărului de runde pe care îl va avea jocul. Acest pas este subiectiv și este ales în funcție de preferințe. De exemplu, multe jocuri de Țomapan se finalizează atunci când se termină foaia pe care a fost desenat tabelul.

Odată ce s-au stabilit regulile generale și este asigurat faptul că toată lumea a înțeles ce are de făcut, nimic nu mai stă în calea unei sesiuni de succes. Iată care sunt cele 5 etape ale desfășurării unui joc Țomapan:

1

Fiecare participant creează pe foaie 8 coloane pentru Țări, Orașe, Munți, Ape, Plante, Animale, Nume și Total;

2

Unul dintre jucători va trebui să spună în gând alfabetul, iar altul va spune STOP. Litera la care acesta se oprește va fi folosită în runda respectivă;

3

După ce se spune alfabetul, fiecare jucător trebuie să scrie nume de țări, orașe, munți, ape, plante, animale, nume cu litera la care s-a oprit numărătoarea;

4

Cel care reușește să completeze primul coloanele, trebuie să spună STOP și toată lumea se va opri din scris;

5

După numărarea punctelor, se va stabili cine este câștigătorul la Țomapan.

wave verde
wave verde

Cum se calculează punctajul la Țomapan?

Contrar jocurilor de noroc, în acest caz, scopul este să ai o gândire rapidă și să găsești primul soluții potrivite pentru fiecare dintre coloane. Acest joc rapid de cuvinte este foarte distractiv, mai ales atunci când încep să se numere punctele. Că tot veni vorba, știai că există reguli speciale pentru numărarea punctelor? Iată care sunt acestea:

20 de puncte

Jucătorul care reușește să completeze corect toate coloanele va primi 20 de puncte. Acest lucru este valabil dacă respectivul jucător este singurul care a răspuns corect. De exemplu, trebuie să completezi cuvintele la Țomapan cu litera Z și tu ești singurul care scrie Zimbabwe, Zagreb, Zermatt, Zambezi, Zambilă, Zebră, Zoe.

10 puncte

Jucătorul care scrie un răspuns corect, dar diferit de al celorlalți primește 10 puncte. Să zicem de exemplu că trebuie să scrii denumiri cu litera B și la coloana specifică Țării, toți participanții scriu Bulgaria, iar tu alegi Bahrain. Acest lucru îți va aduce 10 puncte pentru că ai avut mai multă inspirație.

5 puncte

Jucătorul care introduce un răspuns corect, dar identic cu al altor jucători. Să luăm spre exemplu situația în care trebuie să completezi tabelul cu litera S. În cazul în care, atât tu, cât și alți jucători scrieți la țară Spania, veți primi câte 5 puncte.

0 puncte

Jucătorul care nu a reușit să găsească un cuvânt potrivit nu primește niciun punct. Adesea, dacă nu știi un cuvânt pentru o anumită coloană, cum ar fi pentru un animal, nume sau munte, va fi trecută o liniuță care nu îți va aduce niciun punctaj.

Desemnarea câștigătorului la Țomapan

Acum că am stabilit cum se desfășoară jocul, dar și care este punctajul, a venit momentul să desemnăm câștigătorul. La sfârșitul unei sesiuni de joc, fiecare jucător își va număra punctele din tabel și cel care are cele mai multe puncte câștigă. Dar ce facem atunci când doi jucători au reușit să strângă același număr de puncte?

imagine castigator tomapan

 

În astfel de cazuri, jucătorii rămași vor mai juca o rundă de departajare. Respectând aceleași reguli, cei doi vor alege o literă și vor completa încă o dată tabelul. Condiția este să nu mai participe nimeni la joc, în afară de cei doi. Jucătorul care strânge cele mai multe puncte, va fi desemnat câștigător la Țomapan.

divider albastru verde
wave albastru deschis

Joacă Țomapan online

Deși tehnologia modernă a creat o mulțime de distracții virtuale, cum ar fi jocurile din cazinourile online, Țomapan ne amintește de importanța petrecerii timpului cu persoanele dragi.

Însă, dacă nu ai un grup de prieteni, trebuie să știi că poți încerca și Țomapan online pe mai multe platforme, inclusiv aici.

Tot ce trebuie să faci este să cauți în browser jocul și vei găsi mai multe alternative. Unele dintre jocurile online de Țomapan îți permit să joci cu mai multe persoane și să aduni puncte, în timp ce unele variante pot fi mai diferite.

Online vei găsi și versiuni Țomapan mai complexe care, pe lângă coloanele clasice, mai conțin și alte categorii, cum ar fi Celebrități sau Filme.

imagine tomapan online

Soluții cuvinte Țomapan

Așa cum îți poți da seama, există unele litere care vor crea un joc mai dificil. Un exemplu în acest sens sunt literele X, Y, W, cu care este foarte greu să formezi cuvinte. Însă, în cadrul regulilor stabilite la începutul jocului, se poate menționa dacă se va juca Țomapan cu tot alfabetul sau dacă unele litere sunt excluse.

Pe de altă parte, există litere cu care poți forma cuvinte rapid. Dar, scopul este să te gândești la soluții diferite, care nu ar trece prin mintea celorlalți participanți. Ți-am pregătit, mai jos, câteva soluții Țomapan care te vor face să înțelegi mai bine cum funcționează acest joc interesant:

solutii joc tomapan

wave albastru inchis
wave albastru inchis

Concluzie: Ape, plante, animale...?

Chiar dacă regulile jocului Țomapan pot fi diferite în funcție de regiune sau de la un grup la altul, suspansul și distracția rămân aceleași. Prin participarea la acest joc, îți poți dezvolta spontaneitatea, creativitatea, dar și vocabularul.

Jocul copilăriei nu este doar o amintire dragă, ci și o modalitate distractivă de a petrece timp de calitate chiar și în 2024. Sperăm că ți-am reamintit regulile jocului și, dacă nu l-ai încercat niciodată, acum este momentul să o faci!

Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.
 

Întrebări frecvente despre cum se joacă Țomapan

Pentru un joc reușit este nevoie de minim 2 jucători. Însă, devine mult mai distractiv atunci când este jucat în mai mulți jucători.

Numărul maxim de puncte pe care îl poți strânge într-o rundă este 140, atunci când niciun alt participant nu reușește să identifice cuvintele potrivite, în afară de tine.

O literă care îți va crea probleme în acest joc și care îți va pune mintea la contribuție este X.

La sfârșitul rundelor, fiecare jucător își va calcula punctajul și cel care a strâns cele mai multe puncte este desemnat câștigător.

Nu! Regula principală este că atunci când un jucător a spus Stop, toți ceilalți se vor opri din scris.

Există mai multe platforme care îți permit să exersezi Țompan online. Acesta este un joc popular și, de aceea, a fost inclus și pe mai multe site-uri de jocuri.