Cum să joci responsabil la cazino - ghid practic

Dacă ai mai jucat jocuri la aparate sau la pariuri sportive, probabil ai văzut peste tot semnele cu „joacă responsabil”. Un sfat bun și necesar, dar, din păcate insuficient. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc s-a spălat pe mâini de orice responsabilitate de a preveni și de a trata dependența de jocuri la români, astfel punând greul pe umerii jucătorilor.

Dar ce înseamnă jocul responsabil? Cum știi dacă ai întrecut măsura? Care sunt factorii de risc și de protecție pentru jucători? Cui poți cere ajutorul la nevoie? Vom răspunde la toate întrebările în acest articol. Dacă vrei să afli cum să te ajuți pe tine însuți, sau pe un prieten care se luptă cu patima jocurilor, citește articolul până la capăt.

Principiile jocului responsabil

Table Header

#1

Stabilește-ți limite de timp și de bani

#2

Nu juca în continuu, ia pauze periodic

#3

Nu încerca să recuperezi din pierderi

#4

Nu consuma alcool sau alte substanțe

#5

Folosește autoexcluderea și cere ajutorul

divider albastru verde
wave albastru deschis

Care sunt primele simptome ale dependenței de jocuri?

Primele semne ale jocului patologic sunt ca la orice altă adicție: depresia, insomnia, frustrarea, demotivarea și lipsa autocontrolului. Adică, nu mai ai chef să te bucuri de viață, nu reușești să vezi lucrurile pozitive, ai probleme cu somnul, simți că îți sare țandăra repede, nu găsești putere pentru a te controla și a juca responsabil. 

Dacă te uiți în jur și majoritatea prietenilor tăi bagă la păcănele, atunci s-ar putea să ai o problemă. La fel și dacă nu mai ai alte hobby-uri sau plăceri decât jocurile. Sau dacă observi că spargi prea mult timp și bani în săli de pariuri sau online, în loc să faci ceva ce te împlinește și îți dă satisfacție.

Probabil ai să zici că ești major și vaccinat și că poți alege singur pe ce și cum să-ți cheltuiești timpul și banii, nu-i așa? Dar jocul responsabil este doar un îndemn să faci alegeri mai bune

De ce? Pentru că nimeni nu poate să-și asume responsabilitatea pentru tine, în locul tău. Nici părinții, nici prietenii, nici ONJN-ul, nici preotul, nici primarul, nici psihologul, nimeni.  Doar tu poți decide ce îți priește și ce nu, și când te-ai săturat e timpul să zici „sărut-mâna pentru masă”, să te ridici și să pleci. 

joc responsabil - dependenta de jocuri

Cum se tratează dependența de jocuri?

Conform unui studiu realizat de Gfk în 2016, pentru Romslot și Romanian Bookmakers „jocurile de noroc în România”, aproximativ 100.000 de români se considerau dependenți de jocuri de noroc. Din păcate, alte studii oficiale nu s-au mai făcut de atunci, și autoritățile au pus lupul paznic la oi.

Practic, toată răspunderea pentru jocul responsabil pică pe umerii jucătorilor și ai cazinourilor. Ca și cum ai pune vânzătorii de tutun și alcool să reamintească clienților că „fumatul și băutura dăunează grav sănătății”, și cam atât. De parcă asta a oprit vreodată pe cineva din viciul preferat.

Fără campanii de prevenire, de informare și de conștientizare, fără un sistem real de suport pentru cei care au mai mare nevoie de el, fără cultura necesară pentru a înțelege fenomenul jocurilor de noroc, realitatea e tristă. Ca să nu mai vorbim de riscurile pe termen lung cu care sunt asociate jocurile. Statul român alege practic să sacrifice viitorul unei întregi generații, ca să-și umple buzunarele și bugetul de stat cu banii din taxele și impozitele pe viciu.

Dar nu e totul așa de negru precum pare, vorba aia, ce nu te omoară, te face mai puternic. Românii au trecut prin multe, și o să mai treacă, astfel, să ne fie învățătură de minte. Iată care sunt primii 5 pași pentru a scăpa de dependența de jocuri de noroc:

1

Recunoaște că ai o problemă

Prima etapă în orice fel de dependență este negarea, e perfect normal. Totuși, dacă vrei să-ți revii, trebuie să recunoști că ai o problemă. Să fii sincer cu tine și cu cei dragi e primul pas.

2

Cere ajutorul părinților sau prietenilor

E greu să recunoști că ai o problemă, și e și mai greu să ceri ajutorul, dar e necesar. Alege oamenii în care ai încredere, cei care îți vor binele și cere-le ajutorul. Recuperarea este un drum lung, și orice drum lung începe cu un prim pas. Nu-l amâna!

3

Schimbă-ți anturajul

În 90% din cazuri, anturajul e cauza problemelor de dependență. Dacă te-ai decis să renunți la jocuri, va trebui să renunți și la tovarășii pe care îi vezi doar acolo. Vei avea nevoie de prieteni mai buni, care să te inspire și să-ți reamintească de tine în zilele bune.

4

Găsește-ți un hobby

S-ar putea să sune prea evident, dar găsește-ți un hobby. Nu contează dacă strângi timbre, citești, joci fotbal, dacă faci sală sau drumeții în natură. Ideea e să îți găsești ceva care te întregește, ceva ce faci cu plăcere, ceva bun pentru tine.

5

Ține un jurnal zilnic

Ăsta e un truc, dar unul care chiar funcționează. Ține un jurnal intim și notează-ți zilnic ce faci, prin ce treci și ce gânduri te încearcă. Te va ajuta să recunoști perioadele de slăbiciune și de risc, diversele triggere, și va deveni scutul și oglinda ta în aventura autocunoașterii.

Cum pot ajuta un prieten care are probleme cu jocurile?

Dacă un prieten apropiat îți cere ajutorul, și nu știi de unde să începi, stai liniștit, ți-am pregătit o listă cu lucruri pe care să le faci, și ce să nu faci. Adică, ce ajută și ce nu ajută pe cineva care este fiert pe păcănele și pe alte jocuri de noroc.

CE SĂ FACI

Ascultă-l cu inima deschisă, fără să-l judeci

Empatizează, sau pune-te în locul lui

Oferă-i sprijin emoțional, ajută-l să-și manifeste emoțiile

Încurajează-l să facă o schimbare

Inspiră-l spre activități sau hobby-uri noi

Recomandă-i să meargă la terapie, consiliere sau meditație

CE SĂ NU FACI

Nu fă mișto de el și nu-l judeca

Nu îi ține morală, sub nicio formă

Nu-i minimiza suferința

Nu-l mai lăsa să joace

Nu îl abandona la nevoie

Nu îl lăsa să se întoarcă la vechiul anturaj

Care sunt principiile jocului responsabil?

Jocurile de noroc sunt prin definiție activități de divertisment. NU sunt o sursă de venit, sau o metodă de a te îmbogăți. Singurul care câștigă pe termen lung la cazino este casa

Atunci de ce să mai joci? Tocmai de aia, de distracție, de plăcere, de divertisment. Dar ca să fie o plăcere fiecare sesiune de jocuri, e important să cunoști și să respecți principiile jocului responsabil.

1

Stabilește-ți limite de timp

Fie că te joci, ieși la un suc, te plimbi, faci curat, sau te odihnești, toate au o limită. E normal și bine să faci ceva cât timp îți priește. Jocurile sunt la fel, așa că e bine să-ți stabilești o limită de timp, și s-o respecți. Când timpul s-a scurs, ridică-te de la masa de joc și pleacă, fie că ești pe plus sau pe minus.

2

Fixează-ți un buget

Jocurile sunt o distracție, și ca să te bucuri de ea, trebuie să-ți asumi riscul că vei pierde. Deci nu spera la câștiguri și stabilește-ți o sumă clară pe care-ți permiți s-o pierzi. Respectă-ți bugetul de joc, și când s-a terminat, mergi mai departe.

3

Ia-ți pauze periodice de la joc

Când ești flămând, obosit, disperat, sau „în vrie” că vrei să recuperezi pierderile, nu ești tu. Cele mai proaste decizii le vei lua în acele situații, și cazinourile nu se vor sfii să profite. Deci fii prevăzător și ia-ți o pauză la fiecare oră, vorba aia „schimbi locul, schimbi norocul”.

4

Nu consuma alcool sau alte substanțe

Aici e o chestiune de autocontrol și disciplină. Dacă nu te poți abține de la băutură sau din a consuma substanțe interzise, probabil nu ar trebui să joci. Înțeleg, ai ieșit să te distrezi, bei o bere, nicio problemă. Important este să-ți cunoști limitele, și să te oprești la timp. 

5

Folosește autoexcluderea, dacă e cazul

Autoexcluderea, sau cererea expresă a jucătorului de a nu mai fi primit la o anumită sală de jocuri, chiar funcționează! Dacă ai pierdut mai mult decât ai fi vrut la o sală de jocuri, și vrei să spui stop, cere-le politicos să te autoexcludă. E un proces rapid, după care sala respectivă nu va mai avea voie să te lase să joci. Nu e o soluție ideală, și la noi nici măcar nu e definitivă, dar e un început. 

joaca responsabil mizeaza pe echilibru si castiga

Programe de sprijin pentru jucătorii problematici​

E greu să ceri ajutor de la cei apropiați dacă te confrunți cu o problemă „invizibilă”, cum este dependența de jocuri, darmite de la străini. Cu toate astea, străinii specializați în tratarea acestor probleme, sunt și cei mai în măsură să te ajute.

Din fericire există mai multe organizații specializate în tratarea dependenței de jocuri, atât la noi în țară, cât și în străinătate. Iată la cine poți apela dacă ai o problemă cu jocurile de noroc sau dacă vrei să ajuți pe cineva din viața ta:

Jucătorii Anonimi

Telefon: 0734 185 130
Email: contact@jucatorianonimi.ro
https://jucatorianonimi.ro/

Joc Responsabil

Telefon: 0800 800 099
Email: contact@jocresponsabil.ro
https://jocresponsabil.ro/

Gordon Moody Gambling Therapy

Email: support@gamblingtherapy.org
https://www.gamblingtherapy.org/ro/

Gamblers Anonymous Romania

Telefon: (909) 931-9056
Email: isomain@gamblersanonymous.org
Adresa: 1306 Monte Vista Avenue Suite 5 Upland, CA 91786
https://gamblersanonymous.org/ga/content/romania-0

Clinica ALIAT București

Telefon: 0773 842 942
Email: contact@clinica-aliat.ro
Adresa: Bld.Alexandru Ioan Cuza nr.5A, et.1, Sector 1, Bucuresti.
https://clinica-aliat.ro/

Clinica ALIAT Suceava

Telefon: 0748 230 409 și 0729 225 494
Email: contact@clinica-aliat-suceava.ro
Adresa: str. Mihai Eminescu, nr. 10, Bl.SD Sc.A et. 2, Suceava
https://clinica-aliat-suceava.ro/

Clinica Color Mind București

Telefon: 0751 643 848 și 021 313 25 14
Email: office@color-mind.ro
Adresa: Str. Ciprian Porumbescu nr. 10, București
https://color-mind.ro/

Centrul Prosalvita Galați

Telefon: 0768 336 000
Email: office@prosalvita.ro
Adresa: str. Regiment Siret 11, Galați
https://www.prosalvita.ro/

wave albastru inchis
wave albastru inchis

Concluzie - Alege echilibrul, joacă responsabil!

În pregătirea acestui articol mi-am dat seama că jocul responsabil este un subiect vast și nuanțat, ce nu poate fi acoperit într-un singur articol. Aceasta este doar o introducere necesară în ce înseamnă să joci responsabil la cazino, cum să nu dai în patima jocurilor, și cui te poți adresa dacă ai nevoie de ajutor. 

Ca să recapitulăm, principiile jocului responsabil țin de autocontrol, de stabilirea și respectarea unor limite autoimpuse. Nu cheltui mai mult timp sau mai mulți bani decât îți permiți, și oprește-te atunci când simți că ți-ai atins limita. Dacă deții controlul, n-ai de ce să te îngrijorezi.

Jocurile de noroc sunt doar un mijloc de distracție, la fel ca mersul la film sau ieșitul în oraș. Americanii nu spun niciodată „Am 100$, mă duc să-i dublez la cazino”, fiindcă ei înțeleg că nu funcționează așa. Zic în schimb „Am 100$, mă duc să mă distrez de ei la cazino”. Asta înseamnă să joci responsabil.

Nu juca din disperare, ca să uiți sau ca să recuperezi din pierderi, și nu te împrumuta ca să joci. Reține că nu e nicio rușine să recunoști dacă ai o problemă cu autocontrolul. La nevoie, cere ajutorul celor dragi și nu amâna! Până la urmă tot tu va trebui să-ți asumi consecințele acțiunilor tale, dar dacă ai probleme cu controlul impulsurilor, autoexcluderea merită încercată.

Dacă ai să respecți aceste principii, ai să te poți bucura de o experiență cât mai plăcută la cazino, de fiecare dată. Mulțumesc că ai parcurs articolul până la capăt, sper că l-ai găsit util. Acestea fiind zise îți urez mult noroc și echilibru. Pe curând!

Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.
 

Întrebări frecvente despre jocul responsabil

Responsabil este să joci de plăcere și cât îți permiți. Să îți setezi limite de timp și de bani, și să le respecți. Nu lăsa jocurile de noroc să îți afecteze negativ viața, și dacă ai o problemă, cere ajutorul persoanelor specializate.

Să recunoști că ai o problemă și să ceri ajutorul. Primul pas este întotdeauna cel mai greu, și necesită mult curaj. Se poate! Rata de recidivare în rândul jucătorilor problematici este între 70-90%, deci un grup de suport și un program de recuperare sunt esențiale.

Da. Sunt numeroase organizații specializate în tratarea dependenței de jocuri, cum ar fi: Joc responsabil, Jucătorii anonimi, Minte deschisă, Minune, Un nou început, O nouă viață, Gordon Moody, Clinica ALIAT, ș.a.

După ce accepți că ai o problemă, vei găsi curajul să-ți deschizi inima și să suni o persoană pregătită să te asculte. Apoi ți se vor recomanda diverse soluții terapeutice, organizații și grupuri de suport, care te vor putea ajuta mai departe în drumul spre vindecare.

Cazinourile online încurajează jocul responsabil reamintind periodic jucătorilor timpul și banii cheltuiți, precum și prin opțiunea de autoexcludere.

Poți vorbi gratis cu un psiholog specializat în tratarea adicțiilor, 24/7, la numărul de telefon 0800 800 099 sau prin live chat la https://jocresponsabil.ro/