Cum se joacă Tabinet (2024) | Reguli pentru jocul de cărți Tabinet

Te-ai plictisit de Remi, Kems sau de alte jocuri clasice de cărți atunci când petreci timp cu prietenii sau când joci online? O idee bună pe care trebuie să o încerci este celebrul Tabinet, un joc de cărți simplu de învățat, dar care îți pune la încercare abilitățile. Cunoscut, în special, în țările balcanice, jocul Tabinet este perfect pentru petrecerea timpului liber, asigurând distracție la cote înalte.

Întrucât Tabinet este un joc vechi cunoscut de generații, cu siguranță, mulți dintre noi am auzit despre acesta la bunicii noștri care, cel mai probabil, ne-au și învățat cum să-l jucăm. Așa cum vei afla pe parcursul acestui articol, are reguli simple, dar necesită atenție, strategie și, desigur, puțin noroc.

Așadar, ce mai aștepți? Cheamă-ți prietenii și familia, pregătește un pachet de cărți și porniți în aventura jocului Tabinet! Citește acest ghid și vei afla cum se joacă Tabinet din setul nostru simplu de reguli.

Informații despre jocul Tabinet

Table Header

🙋🏽Jucători participanți:

2-4

🃏 Număr de cărți necesare:

52

⏱️ Timp mediu per partidă:

10-15 minute

💡 Scopul jocului:

Acumulare de puncte

wave albastru deschis
wave albastru deschis

Ce este Tabinetul și de unde provine?

Tabinet este un joc de cărți distractiv, cu reguli care îți pot dezvolta atât inteligența, cât și gândirea rapidă și atenția. Jocul are o istorie îndelungată și își are originile în țările balcanice, în special în Serbia și Bosnia și Herțegovina.

Se crede că a fost influențat de alte jocuri de cărți populare din Europa de Est și din Orientul Mijlociu. Nu se cunoaște exact locul și momentul în care acesta a devenit popular, însă, în România și-a făcut simțită prezența în anii 30’-40’.

Vestea bună este că, persoanele care vor să învețe cum se joacă Tabinet, nu vor avea nevoie decât de câteva minute. Este un joc potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cei mai câștigați vor fi copiii, având în vedere că jocul este bazat pe calcule matematice și, astfel, aceștia își pot antrena mintea.

Dacă ne uităm la regulamentul jocului Tabinet, aflăm că acesta are drept scop colectarea cât mai multor puncte, reprezentate de cărți, prin intermediul adunărilor.

Reguli de bază și termeni specifici Tabinetului

Primul aspect menționat în orice ghid pentru jocul de Tabinet este că pot participa 2, 3 sau 4 jucători. În cazul în care sunt 4 jucători, atunci acest joc va avea loc pe perechi. Apoi, este necesar un pachet clasic de 52 de cărți, fără jokeri. Fiecare carte are o anumită valoare pe care o vei folosi la calculele matematice, după cum urmează:

 • As – 1 sau 11
 • Cărțile de la 2 la 10 – au valoarea înscrisă pe acestea
 • Valet – 12
 • Dama – 13
 • Popa – 14

Cele mai importante și mai valoroase cărți de Tabinet sunt 2 de treflă, 10 de romb, As, 10, Valet, Damă și Popă și acestea îți vor aduce punctele la finalul jocului. Odată pregătit pachetul de cărți nu mai trebuie decât să fie amestecat bine și poți începe jocul.

Regula principală a jocului de Tabinet este să îți folosești cărțile pe care le ai în mână pentru a colecta alte cărți de pe tabla de joc. Vei face acest lucru prin adunări și scopul tău este să obții cât mai multe cărți care reprezintă puncte la Tabinet.

Termeni specifici la Tabinet

Atât jocurile de casino cât și jocurile cu cărți au termeni specifici pe care trebuie să îi cunoști. Chiar și jocul acesta are unele expresii care pot crea confuzii pentru începători, dar pe care e bine să le știi pentru a învăța eficient cum se joacă Tabinet. Una dintre acestea este „a face o tablă la Tabinet” care se referă la momentul în care unul dintre jucători face combinații astfel încât să obțină toate cărțile de pe masă.

De asemenea, termenul de „puncte” este folosit pentru cărțile valoroase care au un anumit coeficient de puncte și care te vor ajuta să câștigi la sfârșitul jocului. Este recomandat să cunoști toate denumirile și toți termenii specifici ai acestui joc înainte de a începe să joci. 

divider albastru verde
wave albastru deschis

Împărțirea cărților și derularea jocului de Tabinet

Acum că ai aflat care sunt valorile cărților, ești pregătit să afli care este lista de reguli la Tabinet. Află din ghidul de mai jos câte cărți se dau la Tabinet, dar și cum se derulează jocul:

➡️ Se amestecă bine pachetul de cărți. Primul jucător va primi 4 cărți și dacă nu are cel puțin două valoroase (care conțin puncte), are dreptul de le refuza și de a primi altele;

➡️ În cazul în care primul jucător refuză cărțile, acestea vor așezate pe masă, cu fața în sus;

➡️ Dacă primul jucător nu a refuzat cărțile, i se vor mai da 2 cărți, iar pe masă vor fi așezate alte 4 cărți cu fața în sus;

➡️ Vor fi împărțite câte 6 cărți pentru fiecare jucător;

➡️ Jucătorii încep să ia cărți de pe suprafața de joc când vine rândul lor. Suma numerelor de pe cărțile luate trebuie să coincidă cu numărul de pe cartea pe care aceștia o au în mână;

➡️ De fiecare dată când un jucător ia cărți de pe masă, le va așeza în dreptul său, cu fața în jos;

➡️ Dacă unul dintre participanți nu are în mână nicio carte cu care să ia cel puțin o combinație de jos, acesta va trebui să pună pe masă una dintre propriile cărți;

➡️ În momentul în care fiecare jucător a terminat cărțile din mână, alte 6 cărți vor fi împărțite până când sunt utilizate toate cărțile din pachet;

➡️ La finalul unei runde, jucătorul care reușește să ia ultimele combinații din joc va avea dreptul să ia și restul cărților;

➡️ Urmează etapa în care se numără punctele și se stabilește câștigătorul. 🏆

Desemnarea câștigătorului la Tabinet

Ultima etapă a jocului Tabinet este cea care constă în numărarea punctelor. Câștigătorul va fi jucătorul care a reușit să colecteze cele mai multe puncte pe parcursul jocului. Însă, pentru a face acest lucru, trebuie să știi, mai întâi, cum se calculează punctajul. Iată cum sunt distribuite punctele în funcție de cărțile pe care le ai:

 • 2 de treflă – 1 punct
 • 10 de romb (caro) – 2 puncte
 • 10 de inimă neagră, inimă roșie, treflă – 1 punct
 • As – 1 punct
 • Valet (Juvete) – 1 punct
 • Damă (Regină) – 1 punct
 • Popă (Rege) – 1 punct
 

Exemplu: Să presupunem că printre cele 6 cărți pe care le ai în mână, una dintre ele este un Popă. Pe tablă sunt așezate următoarele cărți: valet, 2 de treflă, un as și un pătrar. Cu ajutorul cărții Popa, care reprezintă 14, vei putea ridica de pe masă cartea valet și doiarul de treflă, având în vedere că valetul reprezintă 12 și, alături de doiar, suma cărților va fi 14. În acest moment, îți vei atribui cărțile valet și 2 care împreună fac 3 puncte.

wave albastru deschis
wave albastru deschis

Alte variante de Tabinet în România

Având în vedere că jocul Tabinet este clasic și tradițional, de-a lungul timpului au fost create variante diferite. În funcție de regiune, jocul a căpătat noi reguli din dorința de a-l face mai interesant.

Acesta, deși a fost adaptat la preferințele jucătorilor, regulile de bază au rămas aceleași. Singurele diferențe fiind legate de modul de numărare al punctelor de la sfârșitul jocului.

De exemplu, în una dintre variantele populare ale jocului, la sfârșit când sunt numărate punctele, se adaugă 1 punct jucătorului care deține cele mai multe cărți de treflă (sau 1 punct pentru fiecare treflă, depinde de zona în care se joacă) și 2 puncte celui care are cel mai mare număr de cărți colectate. Această regulă este remarcată, în special, la jocurile care au doi participanți. În rest, regulile de împărțire a cărților sau de adunare rămân neschimbate.

Strategii utile la jocul de cărți Tabinet

La fel ca orice alt joc de cărți, poți avea parte de mai multe runde câștigătoare dacă îți formezi o anumită strategie. Desigur, nu există o modalitate prin care să fii câștigător la fiecare joc, însă, poți ține cont de unele sfaturi care te vor ajuta. Printre acestea, se numără și următoarele:

1

Acordă atenție cărților care au fost scoase din joc

O strategie la Tabinet extrem de folosită de către jucători este urmărirea cărților care au fost colectate de către ceilalți participanți la joc. În acest mod, vei putea anticipa ce cărți urmează și îți vei putea forma un plan cu cărțile pe care le ai în mână.

2

Urmărește punctele și încearcă să îți dai seama ce cărți au coechipierii tăi

Dacă observi că ceilalți participanți la joc nu au colectat foarte multe puncte, îți poți da seama ce cărți urmează și îți poți crea un avantaj.

3

Fii atent la joc

Nu sta pe gânduri și fii atent la ce cărți sunt așezate pe suprafața de joc, astfel încât să faci cele mai bune combinații posibile și să aduni cât mai multe puncte.

4

Învață cum se joacă Tabinet online gratis

Dacă abia ai aflat regulile și vrei să exersezi înainte de a juca în realitate, îți recomand să încerci jocul de Tabinet online. Având în vedere că este un joc popular, acesta există pe mai multe platforme în versiunea online. În acest mod, vei putea afla cum funcționează jocul și vei învață regulile la Tabinet mai ușor.

wave albastru inchis
wave albastru inchis

Învață cum se joacă Tabinet și bucură-te de o experiență distractivă!

Știm deja că există o mulțime de jocuri de cărți populare în România, dar ce este special la Tabinet este că nu se bazează doar pe distracție, ci implică și un factor care îți stimulează atenția. Deși este un joc vechi, acesta este extrem de interesant și în prezent, mai ales că este potrivit, atât pentru jucătorii experimentați, cât și pentru copii.

Acest articol prezintă descrierea detaliată a regulilor jocului de Tabinet și îți oferă câteva informații esențiale care te vor ajuta să ai mai multe runde câștigătoare. Dacă ești în căutarea unui joc unic de cărți, Tabinet poate fi, cu siguranță, o opțiune pe care trebuie să o încerci!

Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.
 

Întrebări frecvente despre jocul de tabinet în România

Nu se cunosc exact originile jocului de Tabinet, însă, acesta a început să fie jucat pentru prima dată în Serbia. Apoi, a început să devină cunoscut și în alte țări balcanice.

Pentru a putea începe un joc de tabinet sunt necesari minim 2 participanți. Însă, acesta poate fi jucat și în 3 sau în 4 participanți. Atunci când sunt 4 jucători, aceștia pot forma echipe și astfel jocul devine mult mai distractiv.

Există 3 tipuri de documente obligatorii pentru verificare KYC, care atestă dovada identității (buletin, pașaport, permis de conducere), dovada adresei (o factură recentă emisă pe numele tău) și dovada metodei de plată (card de credit/debit, portofel electronic, etc).

Dacă vrei să exersezi acest tip de joc, o poți face online pentru că există mai multe platforme care oferă Tabinet. Se poate întâmpla ca regulile să fie diferite față de cele clasice, însă, baza jocului va fi aceeași. Aici găsești câțiva provideri de casino unde vei putea găsi acest joc. 

O rundă de tabinet durează în funcție de nivel de cunoștințe al jucătorilor. Dacă participanții au vârste fragede acesta va dura mai mult, iar atunci când este jucat de adulți care cunosc jocul, acesta va fi mult mai rapid. În general, o rundă de tabinet va dura aproximativ 10-15 de minute.

Da, jocul de Tabinet a suferit modificări în funcție de regiunea în care a fost jucat. Ceea ce este important este că regulile de bază au rămas aceleași, iar modificările pot fi considerate minore.

Cele mai valoroase cărți la Tabinet, numite și puncte, sunt 2 de treflă, As, 10, Valet, Damă și Popă.

Atunci când unul dintre jucători face o tablă, înseamnă că a reușit să ia toate cărțile de pe masă cu o singură carte din mâna sa.