Cazinoul Sinaia – O perlă arhitecturală

Cazinoul din Sinaia are una dintre cele mai impresionante istorii și este o oază de povești interesante din perioada belle époque din România. Cazinoul a fascinat de-a lungul istoriei, chiar și fără bonusuri de cazino, atât personalități remarcabile cât și simpli vizitatori.

Și în prezent, cazinoul Sinaia este un edificiu istoric marcant al stațiunii, pe care nu ai cum să îl ratezi. Îl vei găsi în partea de nord a parcului Dimitrie Ghica și merită să îi descoperi povestea și farmecul!

Detalii despre cazinoul din Sinaia

Table Header

🏛️ Când a fost construit cazinoul 

1912-1913

🏗️ Cine a ordonat construirea cazinoului 

Regele Carol I

🪞 Ce se află în Sala Oglinzilor 

Candelabre de cristal și oglinzi

🎰 Ce jocuri se jucau aici 

Baccarat, poker și ruletă 

divider albastru verde
wave albastru deschis

Scurt istoric al cazinoului din Sinaia

Cazinoul din Sinaia a fost construit în 1912-1913, într-o perioadă record de doar un an. Este un monument arhitectural reprezentativ pentru stilul neoromânesc care a rămas o amprentă a cazinoului în toate etapele și transformările acestuia. Înainte de cel de-al doilea Război Mondial, dar și după acesta, cazinoul și-a păstrat structura maiestoasă și a rămas un monument cultural până în prezent.

Construcția și inaugurarea

Construit în 1912, la ordinul regelui Carol I, cazinoul din Sinaia se dorea a fi un loc de recreere pentru familia regală.

Arhitectul Petre Antonescu a proiectat cu măiestrie structura și design-ul neoromânesc al clădirii iar construcția s-a desfășurat sub supravegherea inginerului șef Anastasie Dimitrescu.

La inaugurarea din 1913, a fost prezent atât regele Carol I, cât și personalități marcante ale perioadei precum prim-ministrul Titu Maiorescu. 

Petrecerea de inaugurare a fost prezentată de Alexandru Davilla și a inclus un concert memorabil George Enescu. Finalul a fost la fel de apoteotic, încununat cu focuri impresionante de artificii.

Câteva zile au fost suficiente ca vestea construcției acestei clădiri maiestuoase să ajungă până în Occident. Locuitorii din Paris au aflat despre stațiunea de pe Valea Prahovei, dar vestea s-a răspândit și la Viena. 

La scurt timp, regele Carol I și-a mutat reședința la Sinaia, și interesul față de acest loc a cescut considerabil. 

cazino sinaia
wave albastru mov mobile
wave albastru mov

Scurt tur al cazinoului

Atât arhitectura cât și decorațiile cazinoului Sinaia au fost menținute cu succes la peste un secol de la deschiderea localului. Aici vei găsi săli cu o amprentă istorică fascinantă și un potențial enorm pentru tot fel de evenimente fastuase.

Sala Oglinzilor – Decorațiunile din sala oglinzilor fac din această încăpere una cu adevărat deosebită. Candelabrele de cristal și oglinzile acestei săli o fac ideală pentru evenimente de clasă care denotă un nivel ridicat de eleganță. Sala are o capacitate de 350 locuri la masă și 600 de locuri în teatru și este un loc fascinant pentru evenimente, fiind și cea mai mare încăpere a clădirii.

Sala de teatrueste una dintre cele mai impresionante săli ale Cazinoului Sinaia. Piesa cea mai importantă a sălii este pianul la care a interpretat George Enescu concertul de inaugurare în 1913. Această sală are o capacitate de 400 de locuri și 224 de mp și găzduiește evenimente artistice și private.

Sala Baccara – este destinată jocurilor de noroc și este cunoscută și ca Sala Ovală. În funcție de cum este așezat mobilierul, sala are o capacitate de 140 de locuri, 150 de locuri, 220 de locuri sau 280 de locuri. Este o încăpere ideală pentru evenimente private și are un loc de dans generos de care invitații se pot bucura.

Sala Prințului Dimitrie Ghica -este cunoscută și ca Sala cu Struguri și are 80 de metri pătrați. Acest spațiu a fost închiriat pentru evenimente private și ședințe, având o capacitate de 60 de locuri. Denumirea de Sala cu Struguri vine de la decorațiile de pe tavan care reprezintă picturi cu ciorchini de struguri, ca un simbol de bogăție. 

Sala Nicolae Grigorescu – este situată în aripa sudică și expune picturi importante din colecția „Prof. Maria şi Augustin Costinescu”. Vei găsi aici peste 100 de lucrări ale pictorului Costinescu, realizate în jumătate de secol de activitate. Sala poate fi folosită și ca spațiu de conferințe, având o capacitate de 120 de locuri.

Foaierul – este încăperea care face legătura cu toate celelalte săli centrale. Are 198 de mp și este ideal pentru întâmpinarea participanților și pauzele dintre spectacole. Foaierul poate fi decorat cu mese de cafea care complimentează atmosfera clasică.

Alte săli care merită menționate  – dacă vrei să explorezi clădirea cazinoului în întregime, vei găsi și Sala Carol I, cu o capacitate de 60 de locuri și decorată cu fotografii ale familiei regale. Sala Ferdinand este ceva mai generoasă, cu o capacitate de 160 de locuri și este ideală pentru evenimente corporative. Iar Cabinetul Reginei Maria și partea de Business Lounge a clădirii, fac trecerea de la partea istorică la cea modernă.

Perioada de glorie a cazinoului din Sinaia

Perioada cea mai strălucită a cazinoului a fost in anii 1930, când locația era vizitată de peste 800 de persoane zilnic. Vizitatorii veneau prin așa-numitele trenuri ale plăcerii care îi aduceau din toate orașele țării și din străinătate.

Trenul plăcerii făcea legătura București-Budapesta și ajungea în Sinaia la 16:30 în fiecare seară. Jocurile de noroc și celelalte activități ale localului începeau la ora 17:00, însă nu așa cum le știm noi, de la faimoșii provideri din prezent. Personalitățile care frecventau cazinoul Sinaia erau membri ai familiei regale, artiști, politicieni și elita socială de la acea vreme.

Gâzduind invitați de seamă ai regelui Carol I, cazinoul Sinaia a fost menționat de nenumărate ori în presa internațională.

divider portocaliu
wave portocaliu

Ce jocuri se jucau la acest cazino?

Cele mai populare jocuri de noroc la cazinoul Sinaia erau baccarat, poker și ruletă. Jucătorii uneori pariau pe obiecte de valoare precum blănuri sau bijuterii, colorând astfel atmosfera localului.

Ruleta se juca în Sala Oglinzilor, unde inițial erau amplasate 13 mese. Dată fiind popularitatea cazinoului care a înflorit rapid, numărul meselor a crescut la 20.

Sala baccara era destinată jocurilor de cărți. Și, deși jocul de baccara era cel mai renumit, tot aici se juca poker și Blackjack.

Ce întrebuințare a avut cazinoul după cel de-al doilea Război Mondial

Deși cel de-al doilea Război Mondial a afectat activitatea și structura cazinoului Sinaia, printre restul din țară, cum ar fi cazinoul din Constanța sau cazinoul din Arad, cel din Sinaia s-a menținut într-un mod remarcabil. Cazinoul a devenit astfel o bibliotecă impresionantă și un loc care găzduiește spectacole de teatru, și a rămas o clădire monument până în prezent.

Clădirea a fost confiscată în timpul regimului comunist, ceea ce a terminat activitatea de jocuri de noroc. În locul jocurilor de noroc, cazinoul a devenit o emblemă culturală a regiunii. Structura clădirii a fost și ea restaurată, păstrându-se cu fidelitate stilul neoromânesc original.

divider portocaliu
wave portocaliu

Utilitatea actuală a Cazinoului din Sinaia

În prezent, cazinoul din Sinaia rămâne un punct cultural de referință. Clădirea este astăzi un muzeu care redă o parte fascinantă a istoriei. Toate cele 12 săli ale cazinoului sunt deschise pentru turiștii care vor să îi descopere secretele.

Cazinoul este și astăzi un loc popular pentru organizarea evenimentelor publice, private și corporative. Datorită arhitecturii și decorațiunilor impresionante, încărcate de istorie și simbolistică, localul atrage încă mulți vizitatori din țară dar și din alte colțuri ale lumii.

Întrebări frecvente despre cazinoul din Sinaia

Construcția cazinoului Sinaia a început în anul 1912 și a fost finalizată în 1913, la dorința regelui Carol I.

Cazinoul Sinaia oferea jocuri de ruletă, baccarat, poker și blackjack.

Printre personalitățile care frecventau cazinoul Sinaia se numără membri ai familiei regale, prim-ministrul Titu Maiorescu dar și artiști renumiți și elita socială, politică și culturală a vremii respective.

Da, în prezent toate sălile cazinoului sunt deschise pentru vizitatori. Programul cazinoului Sinaia nu este unul fix, așadar vizitatorii sunt rugați să sune la numărul 0244.310.808, de luni până vineri între orele 9:00-17:00 pentru a face o programare.

Intrarea la cazinoul Sinaia este de 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii cu vârsta sub 15 ani.

divider portocaliu
wave portocaliu

Concluzie

Cazinoul din Sinaia merită vizitat dacă ești pasionat de istorie și jocuri de noroc. Vei găsi pe lângă emblemele istorice din vremea lui Carol I, și restaurantul cazinoului Sinaia care este la fel de sofisticat. Iar dacă vrei să organizezi un eveniment privat de amploare, precum o nuntă la cazinoul Sinaia, cu siguranță nu vei regreta! Istoria și atmosfera regală a clădirii, te duc într-o lume a eleganței, când lumea bună se întâlnea în sălile fastuoase ale cazinoului.  

Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.