Metode de plată
tipuri de jocuri
cele mai populare păcănele
Oare a ajuns cineva pe faleza portului Constanța și nu a făcut măcar o poză cu vechiul cazinou? Povestea acestei bijuterii arhitecturale este una impresionantă. Ridicat în vremea regelui Carol I, în mai multe etape, de arhitecți diferiți, cu stiluri diferite, edificiul impunător este în curs de restaurare, la mai bine de un secol de la construcția sa.
Cât vor mai dura lucrările și care va fi destinația sa pe viitor? Citește articolul și descoperă răspunsul, precum și istoria cazinoului din Constanța. În plus, ți-am pregătit și câteva legende urbane despre personalitățile istorice care l-au frecventat de-a lungul epocilor. Gata cu introducerea, să înceapă povestea!
Autor:
Daniel Nazare
-
Publicat Vineri, 26 Mai 2023, 07:26
Disclaimer Jucătorul.ro își propune să va ofere mereu cele mai exacte și actualizate informații. Va informăm că unele linkuri de pe site pot fi linkuri de afiliere. Ele nu aduc nici un cost suplimentar pentru cititori, dar pentru care noi putem primi un comision care ne ajută la menținerea site-ului.
Caracteristici | Detalii |
---|---|
📆 An construcție cazino | 1910 |
⌛ Durată construcție | 2 ani |
👨🔧 Arhitect cazino Constanța | Petre Antontescu și Daniel Renard |
🕰️ Finalizare lucrări cazino Constanța | 2023 |
Cazinoul din Constanța este una dintre cele mai importante clădiri din oraș și un simbol al epocii de aur a României. Construcția sa a început în anul 1904, cu mult înaintea cazinourilor online, la inițiativa primarului C.A. Rosetti, și a fost finalizată 6 ani mai târziu, în 1910.
Monument istoric și cultural, a fost proiectat în stilul Art Nouveau, și a devenit un loc legendar, renumit în Europa la acea vreme. A fost una dintre cele mai populare destinații de vacanță din România în perioada interbelică. Aici se organizau de la spectacole până la evenimente culturale.
A fost renovat și modernizat în perioada comunistă. Dar a suferit deteriorări majore după Revoluția din 1989 și a fost închis publicului, din cauza stării avansate de degradare.
În ultimii ani s-au depus eforturi pentru a restaura și a redeschide cazinoul. Proiectele demarate au drept scop să-i redea strălucirea de altădată. În prezent, se lucrează la restaurarea sa, și momentan nu este deschis vizitatorilor. Totuși clădirea poate fi admirată din exterior, de pe promenadă.
Ca orice bijuterie arhitecturală, construcția cazinoului a fost un proiect amplu, mai diferit de cazinoul din Sinaia sau cel din Arad. Arhitectul Radu Cornescu a scris o carte pe tema: ″Cazinoul din Constanța – scurtă istorie în imagini″. În forma și pe locul unde se află acum cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910. La eveniment a luat parte însuși Principele Ferdinand.
Însă până atunci au mai existat 2 construcții anterioare. Primul cazinou, construit din paiantă și lemn (Kursaalul-1880) a fost demolat. Iar a doua clădire cu numele de Casin a fost ridicată provizoriu, din lemn. Mihai Eminescu îi scria Veronicăi Micle, în 1882, despre primul cazinou construit în Constanța, pe malul mării.
Nici cel de-al treilea și noul cazinou nu a fost lipsit de peripeții. Inițial construcția a fost proiectată de arhitectul Daniel Renard. După ce a fost îndepărtat de conservatori, locul i-a fost luat de arhitectul Petre Antonescu. Acesta vedea construcția cu destinația de teatru și stil arhitectonic inspirat din tradițiile românești. Însă după revenirea liberalilor la putere Renard reimpune stilul Art Nouveau. Schițele au fost astfel schimbate de mai multe ori. Așa se explică de ce i se spune ″cazinoul cu trei fundații″.
Pe situl oficial al cazinoului se amintește că a luat parte la lucrări și fiul scriitorului Ion Creangă. Cârcotașii mai spun că imobilul este bântuit, întrucât privit de sus seamănă cu un dric. Însă specialiștii pun aspectul pe seama elementelor Art Nouveau.
Ferestrele cu formă de mormânt sunt specifice acestui curent. În ceea ce privește compartimentarea, în interior existau 2 săli de joc și 1 de biliard. Pe lângă alveola scenei se găseau garderobe, budoar pentru doamne, sală de lectură și altele. Suntem curioși să aflăm noile destinații ale încăperilor, după renovare.
Pe situl oficial al cazinoului se amintește că a luat parte la lucrări și fiul scriitorului Ion Creangă. Cârcotașii mai spun că imobilul este bântuit, întrucât privit de sus seamănă cu un dric. Însă specialiștii pun aspectul pe seama elementelor Art Nouveau.
Ferestrele cu formă de mormânt sunt specifice acestui curent. În ceea ce privește compartimentarea, în interior existau 2 săli de joc și 1 de biliard. Pe lângă alveola scenei se găseau garderobe, budoar pentru doamne, sală de lectură și altele. Suntem curioși să aflăm noile destinații ale încăperilor, după renovare.
Vezi mai mult Mai putinDin păcate, cazinoul a prins doar finalul din atmosfera seducătoare a perioadei numită ″la belle epoque″. În epoca de aur cazinoul era centrul vieții sociale. Aici se organizau petreceri, baluri și alte evenimente culturale la care participa lumea mondenă. Spre exemplu piese de teatru, concerte de muzică, și serate de dans.
Orchestre românești și străine concertau aici, printre care și I. Paschill. Toalete sofisticate se perindau prin sala de bal. Oamenii de elită petreceau ore întregi la cazinou pentru socializare și delectare. Atmosfera de lux și exclusivitate a rămas memorabilă pentru mulți vizitatori. Astfel, cazonoul a devenit parte din istoria orașului.
După bombardamentele din 1916 asupra orașului, Crucea Roșie a folosit clădirea ca spital de campanie. Deși în perioada interbelică și-a reluat activitatea provocările nu au luat sfârșit. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial cazinoul a fost din nou folosit ca spital militar. Iar o perioadă de timp a fost neglijat și s-a deteriorat.
Eforturile autorităților și pasiunea pentru patrimoniul cultural i-au oferit imobilului o șansă în 1951. A fost renovat cu ajutorul deținuților politici, printre care s-a numărat și pictorul Ion Cristoludo.
La ultimele restaurări a fost scoasă la iveală o nouă piesă de istorie din acea perioadă. La fel ca Ana Meșterului Manole, o cutie de chibrituri a fost zidită în pereții cazinoului. Înăuntrul ei a fost găsit un mesaj în limba germană. Printre altele, pe bilet apare și o urare: „Iubite prieten care vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze!”
Tot aici au fost găsite în urmă cu câțiva ani mărturiile altor deținuți din timpul prigoanei comuniste.
Pictorul Ion Cristoludo la Cazinoul din Constanța, fotografie din arhiva familiei
Important
După lucrările de modernizare, cazinoul supranumit și „perla litoralului românesc” a găzduit numeroase evenimente culturale. Dar, din păcate, după Revoluția din 1989 a suferit noi daune din cauza neglijenței și a fost închis iar.
Procesul de consolidare, restaurare și modernizare a a început la 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Naționale. Operațiunea de salvare a fost posibilă după ce s-a semnat un Ordin al ministrului Dezvoltării. În urma unei licitații publice, Compania Națională de Investiții a desemnat Aedificia Carpați SA să conducă lucrările împreună cu partenerii săi.
Pe parcursul intervenției proiectanții au propus noi soluții tehnice de intervenție. Au avut prioritate refacerea în integralitate a majorității elementelor structurale. A fost acordată atenție maximă la detalii. Acestea subliniază unicitatea și eleganța arhitecturală a acestei clădiri simbol de la țărmul Mării Negre.
Întrucât recepția lucrării trebuia să se facă în luna martie, mulți se întreabă deja: când va fi gata noul cazinou din Constanța? Echipele încă lucrează de zor, iar rezultatele se văd cu ochiul liber. Cel mai probabil acesta va fi deschis publicului până la finalul anului 2023. Așadar, după 3 ani de muncă, iscusință și răbdare, vechiul cazinou din Constanța este aproape gata.
În ceea ce privește noua destinație, momentan nu se cunosc prea multe detalii. Însă cu siguranță va fi ceva specific, legat de litoral, de mare. În Sala Oglinzilor e posibil să se organizeze evenimente culturale sau chiar artistice. În mod cert va fi valorificată grandoarea clădirii în ansamblu și a fiecărei încăperi în mod particular. Aceste aspecte vor fi anunțate de beneficiarul lucrării, Primăria Municipiului Constanţa, la momentul oportun.
Informații despre etapele restaurării sunt publicate periodic pe site-ul oficial al cazinoului Constanța. Acolo vei putea admira imagini în direct de la mare. Sunt montate camere de luat vederi care transmit live. Te poți bucura nu doar de video, dar vei și auzi cum valurile se izbesc de zidurile clădirii.
Cazinoul din Constanța a fost construit în anul 1910, după 6 ani de la începerea proiectului.
Cazinoul Constanța a fost o destinație populară pentru oamenii bogați și elita din întreaga lume, precum: regele Carol al II-lea, prințul Ferdinand, regina Maria a României și regina Elisabeta.
Planurile cazinoului au suferit mai multe modificări. Inițial au fost concepute de arhitectul Daniel Renard. Apoi schițele au fost modificate de arhitectul Petre Antonescu. Iar ulterior s-a revenit la ideile lui Renard.
Încă nu. Lucrările sunt desfășurare din primăvara lui 2020. Cel mai probabil vor fi gata până la finalul anului 2023.
În 2007 cazinoul a fost concesionat de Primăria Constanţei către firma Queen Investments SRL, pentru 49 de ani. La scurt timp ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului l-a preluat pentru a-l reabilita. Pentru că lucrările au fost întârziate, clădirea ajuns din nou în administrarea autorităţii locale.
După renovare, nu vă gândiți că vor exista jocuri de noroc sau bonusuri atractive, deoarece se dorește transformarea cazinoului într-un important centru cultural și turistic. Acesta este spațios și dotat cu tehnologie de ultimă generație. Astfel că ar putea găzdui concerte, expoziții, galerii, conferințe și alte activități culturale. Interiorul modern și elegant păstrează elemente istorice, care îi vor purta în timp pe vizitatori. Pictura baroc-frescă sau vitraliile sunt aspecte care impresionează.
În plus, fațata restaurată și detaliile arhitecturale vor atrage tot mai mulți turiști în zonă. Toate acestea sunt semn bun.Vor recrea o atmosferă unică ce amintește de trecutul boem și sofisticat al orașului. Dar și de “Mica Vienă” din perioada interbelică. Restaurarea contribuie la protejarea patrimoniului cultural și istoric al Constanței. În plus, stimulează dezvoltarea economică a zonei.
Dacă până acum obișnuiai să îți faci vacanțele în altă parte, după ce va fi gata, dă o fugă la Constanța! Vei rezista oare tentației de a-ți face o poză în fața „noului cazinou”?
Daniel Nazare
Autor, Jucătorul.ro
Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.
Articole asemănătoare
Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din domeniul jocurilor de noroc online, atunci s-ar putea să te intereseze și următoarele articole:
Abonează-te pentru
Beneficii pe viață
secretele
cazinourilor
carte gratuită
giveaway
lunar
Pentru Abonati
2000 DE
ROTIRI GRATUITE
Plus Oferte Exclusive
Păcănele populare
Let's chat
Site-ul este interzis minorilor | Decizie ONJN nr. 1420/29.07.2021.
Copyright © 2025 Jucătorul – Toate drepturile rezervate.
Site-ul este operat de PPC MARKETING EXPERTS S.R.L., cu adresa de înregistrare la Aleea Bâlea, nr. 20-22, Cluj-Napoca.