Vechiul Cazinou din Arad – Un simbol fermecător al orașului

Autor:

Daniel Nazare

-

Publicat Vineri, 12 Mai 2023, 10:12

Vechiul cazinou din Arad a fost reînviat și modernizat după ani de abandon. A trebuit multă răbdare și iscusință ca imobilul vechi de peste 150 de ani să strălucească din nou, dar a meritat din plin! Citește despre etapele din viața acestui monument istoric și personalitățile care i-au călcat pragul.

Află care e noua destinație a saloanelor elegante unde erau pe vremuri mese mari cu jocuri de noroc. Nu rata ocazia să descoperi această legendară clădire și află cum anume te poți bucura și azi de vechiul cazinou din Arad. Descoperă-i povestea și lasă-te fascinat de frumusețea sa istorică și arhitecturală!

Disclaimer Jucătorul.ro își propune să va ofere mereu cele mai exacte și actualizate informații. Va informăm că unele linkuri de pe site pot fi linkuri de afiliere. Ele nu aduc nici un cost suplimentar pentru cititori, dar pentru care noi putem primi un comision care ne ajută la menținerea site-ului.

Vechiul cazinou din Arad

Anul construirii 1872
Stil arhitectural La belle epoque
Jocuri oferite Ruletă, poker, baccarat, blackjack
Restaurat de SC Arsat Industrie SRL

„La belle epoque” sau epoca de aur​

După ce a fost dat în folosință în urma restaurării cazinoul a început să atragă din nou privirile. La fel ca în epoca de aur. Pe atunci, elita și lumea mondenă din Mica Vienă îi trecea pragul în mod uzual.

Oameni importanți ai vremii se bucurau de o viață plină de delectare, distracție și lux. Printre jocurile populare, se numărau, desigur, și cel de ruletă, poker, baccaratblackjack și multe altele. În ″La belle epoque″ cazinoul devenise un loc emblematic în oraș unde jocul responsabil nu mai era un concept cumoscut.

Salonul regal, decorat cu mobilier de lux și sticlă de Murano, era locul unde aveau loc întâlnirile importante. În exterior, în zilele cu vreme bună oamenii se bucurau de grădina de vară, spațiu ideal pentru promenadă.

primul patinoar din tara

semnul exclamarii

Important

La Frank Casino poți retrage doar cu metoda cu care ai depus. Dacă ai folosit mai multe metode de plată la depunere, va trebui să retragi sume diferite, în funcție de depozitele făcut.

1910 - Primul patinoar în aer liber din țară, inaugurat în Arad

În iarna lui 1910 a fost inaugurat în curtea cazinoului primul patinoar în aer liber de pe teritoriul actualei Românii. La acel moment era o inovație nemaipomenită, ce firește, a adus și mai multă expunere și atenție cazinoului.

După epoca de aur a urmat o perioadă gri pentru vechiul cazino din Arad. Din păcate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cazinoul din Arad a fost grav avariat. Clădirea s-a degradat apoi de la an la an și a fost abandonată în mai multe rânduri.

În perioada comunistă a fost naționalizată, folosită pentru scopuri culturale și de agrement. După naționalizare și interzicerea jocurilor de noroc prin lege a fost neglijată. Nu a mai avut farmecul de altădată.

Când prohibiția jocurilor de noroc a fost ridicată, după ’89 cazinoul abandonat a intrat într-un proces accentuat de degradare. A devenit victima actelor de vandalizare și a jafurilor.

În ciuda eforturilor de renovare și restaurare, vechiul cazino din Arad a rămas un simbol al unei epoci trecute. O epocă în care luxul și opulența se îmbinau cu cultura și arta, dar și cu riscul și adrenalina, pentru cei ce cunoșteau secretele cazinourilor.

După 1990, când a intrat în proprietate privată, a fost transformată în restaurant și club de noapte. Dar nici sub numele de Burlesque Boutique nu a avut viață lungă. Era nevoie de mai mult, era nevoie de o consolidare serioasă.

Restaurarea și modernizarea vechiului cazinou din Arad

În anul 2018 norocul i-a surâs vechiului cazino din Arad. Primăria și-a exercitat dreptul de preemțiune asupra imobilului, care a fost vândut unui nou proprietar. Acesta a fost cumpărat de un investitor care și-a propus să-i redea gloria de altădată.

SC Arsat Industrie SRL a început procesul de modernizare și restaurare în 2018. După multă muncă, dedicare și răbdare, cazinoul a reînviat. Lucrările au fost finalizate în anul 2023.

Arhitectul responsabil cu proiectul a avut grijă să păstreze elementele arhitecturale originale ale clădirii. S-a dorit să se păstreze istoria legendară a acestui loc emblematic. În același timp, au fost introduse și elemente moderne pentru a se potrivi nevoilor actuale.

După ce a fost modernizat, cazinoul a adus o nouă serie de evenimente culturale în oraș. Cu o galerie modernă și o grădină de vară amenajată, imobilul găzduiește acum expoziții de artă, concerte, prezentări de carte și alte evenimente culturale.

Clădirea a devenit un loc de întâlnire pentru artiști, intelectuali și oameni de afaceri. Cu toții se bucură de atmosfera istorică a cazinoului. Acesta impresionează prin frumusețe și eleganță la exterior, dar mai ales în interior.

cazinoul din arad restaurat

Cum arată viitorul vechiului cazinou din Arad?

imagine daniel nazare autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.

Întrebări frecvente

La ce număr de telefon pot rezerva vechiul cazinou din Arad?

Poți contacta vechiul cazinou din Arad la nr. de telefon: 0740 683 088 sau pe e-mail: office@vechiulcazinou.ro

Când a fost construit vechiul cazinou din Arad?

Vechiul cazinou din Arad a fost construit în perioada “La belle epoque” și a fost dat în folosință în 1872. Stilul arhitectonic neobaroc și neoclassic l-au transformat rapid într-un simbol al orașului. Astfel, acesta aducea laolaltă elita și lumea mondenă în epoca de aur.

Cine frecventa pe vremuri vechiul cazinou din Arad?

Vechiul cazinou din Arad a fost frecventat de membri ai aristocrației, politicieni, artiști celebri și personalități ale orașului. Îi treceau pragul în mod uzual oameni de seamă din acea perioadă, precum: Vasile Goldiș, Ioan Suciu, Ioan Slavici, Ștefan Cicio Pop sau Salacz Gyula.

Ce arhitect a conceput planurile vechiului cazinou din Arad?

Nu se cunoaște numele arhitectului care a conceput planurile cazinoului din Arad. Dar se știe că majoritatea construcțiilor importante ale vremii au fost făcute de o echipă de 11 specialiști. Un rol important în ultima restaurare l-a avut Ana Maria Baciu, restaurator autorizat de ministerul Culturii.

S-au terminat lucrările de restaurare ale vechiului cazinou din Arad?

Da. Lucrările de restaurare s-au finalizat în 2020 iar acum cechiul cazinou din Arad strălucește din nou ca odinioară, este din nou deschis publicului larg, ca spațiu de evenimente.

Cine deține vechiul cazinou din Arad?

Vechiul cazinou din Arad a intrat în proprietatea companiei Arsat Industrie în 2018. Aceasta a restaurat clădirea și a dat-o în folosință. În prezent, aici se pot organiza evenimente publice, private, corporate și nu numai.