Metode de plată
tipuri de jocuri
cele mai populare păcănele
Cazinoul Băilor din Vatra Dornei a fost construit și inaugurat de împăratul austro-ungar Franz Josef acum mai bine de 120 de ani. Această bijuterie arhitecturală care a cunoscut zbuciumul războaielor prinde din nou viață. Și, în curând, va fi transformată în muzeu. Cândva a fost decorată cu lustre din sticlă de Murano și podea de marmură de Carrara. Vei avea ocazia să te bucuri de o piesă de rezistență din istoria industriei jocurilor de noroc din România.
Autor:
Daniel Nazare
-
Publicat Luni, 12 Iunie 2023, 06:52
Disclaimer Jucătorul.ro își propune să va ofere mereu cele mai exacte și actualizate informații. Va informăm că unele linkuri de pe site pot fi linkuri de afiliere. Ele nu aduc nici un cost suplimentar pentru cititori, dar pentru care noi putem primi un comision care ne ajută la menținerea site-ului.
Caracteristici | Detalii |
---|---|
🎰 Când a fost construit cazinoul din Vatra Dornei? | Acum 120 de ani |
🏛️Cine a proiectat cazinoul | Arhitectul Peter Paul |
🏗️ Când a început reabilitarea | În 2018 |
📸 Ce personalități au fost la cazino | Franz Joseph și Nicolae Iorga |
Cazinoul din Vatra Dornei a fost sală de jocuri de noroc și sală de concerte și spectacole. Dar și club muncitoresc în vremea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Chiar dacă nu s-a păstrat în întregime așa cum a fost cândva, în procesul de restaurare se încearcă să se respecte ornamentația și finisajele. Astfel, fiecare colț din interior va readuce la viață povestea de altă dată.
Interiorul cazinoului a găzduit diverse evenimente culturale. Multe personalități ale vremii i-au trecut pragul și s-au bucurat de această bijuterie arhitecturală. Se spune că printre acestea s-au numărat Franz Joseph, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu Lucian Blaga, și Gheorghe Gheorghiu-Dej. O imagine superbă cu domni îmbrăcați în frac și domnițe în rochii de gală, scăldați în lumina strălucitoare a candelabrelor.
Din păcate, și cazinoul din Vatra Dornei a fost afectat de cele două Războaie Mondiale. Deși a rămas în picioare sute de ani, a fost golit de amintirile vremii. În 1918, a ajuns în proprietatea Fondului Bisericesc al Bucovinei, în contul reparațiilor de război pe care Austria a trebuit să le plătească României. Odată declanșat și cel de-al Doilea Război Mondial, a devenit refugiu pentru soldații germani. Aceștia l-au folosit drept depozit de arme și, ulterior, l-au distrus la interior.
Odată ajuns la putere, Nicolae Ceaușescu a aprobat refacerea cazinoului în 1987. Pentru o scurtă perioadă de timp, a fost naționalizat și transformat în club muncitoresc. Aici aveau loc întâlniri sindicale, ședințe de partid sau campionate de șah.
Conducătorul și-a dat acceptul pentru restaurarea cazinoului. Însă Revoluția a pus capăt acestui proces. Din păcate, candelabrele, marmura, cristalurile și căzile de cupru s-au furat în trei luni de la declanșarea Revoluției.
Și, din acel moment, clădirea cazinoului a trecut prin mâinile mai multor proprietari care au încercat să o readucă la viață. Astfel, după 1990, societatea Dorna Turism SA a fost cea care a deținut cazinoul. Și, ulterior, a ajuns să fie transferată către Consiliul Local. O încercare de reabilitare s-a produs în momentul în care autoritățile locale au folosit fondurile alocate de către Ministerul Culturii și Cultelor. Acestea au încercat să înlocuiască tabla și să o subzidească.
Acest lucru nu a fost de ajuns. În 1998, Consiliul Local al Municipiului Vatra Dornei a înființat Fundația „Cazinoul Vatra Dornei”. S-a sperat că se vor strânge sumele necesare pentru restaurarea completă a clădirii.
Abia în 2018 a reapărut speranța că un alt component al patrimoniului cultural din România va fi salvat. Arhiepiscopia Sucevei și a Rădăuților este cea care deține drepturile de proprietate. Arhiepiscopia a anunțat că se vor începe lucrările de restaurare. La finalul acestui proces îndelungat, clădirea se va transforma în Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”. Echipa care se ocupă cu consolidarea monumentului istoric încearcă pe cât posibil să îl readucă la frumusețea de odinioară. Foițele de aur cu care erau acoperite ornamentele de pe tavan au fost tratate cu o vopsea specială. S-au adus chiar și încondeietoare din Ciocănești pentru a realiza decorațiile pictate.
Cazinoul din Vatra Dornei a fost inaugurat în mod oficial la 10 iulie 1899, însă lucrările au început în anul 1896.
Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit în stil eclectic. Arhitectul s-a inspirat de la Cazinoul din Baden, cel mai vechi cazino din Germania.
Se zvonește că printre personalitățile care au trecut pragul cazinoului din Vatra Dornei s-au numărat Franz Joseph, Lucian Blaga, Ion Antonescu, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu și mulți alții.
Cazinoul din Vatra Dornei este deținut de către Arhiepiscopia Sucevei și a Rădăuților. În 2018, aceasta a semnat contractul pentru lucrările de restaurare.
Vei putea trece curând pragul cazinoului din Vatra Dornei pentru că acesta va fi transformat în muzeu.
Patrimoniul cultural românesc se poate lăuda cu nenumărate clădiri și monumente istorice. Și, asemănător cazinoului din Constanța, există și Cazinoul din Vatra Dornei care are o poveste aparte. Ridicat acum mai bine de 120 de ani, Cazinoul din Vatra Dornei a reușit să rămână în picioare. A trecut prin cele două războaie mondiale și a făcut față Revoluției din decembrie 1989. A fost golit de istorie și de amintirile vremii. Dar iată că a prins viață din nou.
A fost gândit inițial ca un cazinou. Se zvonește că veneau mulți clienți din Viena, Berlin și Budapesta. Cei care aveau norocul de a câștiga premii substanțiale, erau conduși printr-un tunel secret pentru a nu fi jefuiți. Chiar dacă poate sunt doar niște povești, realitatea este că acest monument istoric va reveni la viață curând.
Cazinoul din Vatra Dornei va purta numele de Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”, fiind transformat într-un muzeu pe care toți vizitatorii îi vor putea călca pragul. Așa că dacă te decizi să vii la băi la Vatra Dornei, vizitează noul muzeu. Transpune-te în povestea de odinioară spusă de fiecare colț din interiorul clădirii.
Daniel Nazare
Autor, Jucătorul.ro
Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.
Articole asemănătoare
Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din domeniul jocurilor de noroc online, atunci s-ar putea să te intereseze și următoarele articole:
Abonează-te pentru
Beneficii pe viață
secretele
cazinourilor
carte gratuită
giveaway
lunar
Pentru Abonati
2000 DE
ROTIRI GRATUITE
Plus Oferte Exclusive
Păcănele populare
Let's chat
Site-ul este interzis minorilor | Decizie ONJN nr. 1420/29.07.2021.
Copyright © 2025 Jucătorul – Toate drepturile rezervate.
Site-ul este operat de PPC MARKETING EXPERTS S.R.L., cu adresa de înregistrare la Aleea Bâlea, nr. 20-22, Cluj-Napoca.
Construcția și inaugurarea
Acest monument cultural a fost finalizat în anul 1899. Arhitectul austriac Peter Paul Brang fiind cel care a realizat proiectul. Cazinoul băilor a fost construit în stil eclectic și a răzbit în fața evenimentelor declanșate în România la acea vreme. De la cele două Războaie Mondiale, la Revoluția din 1989.
Pentru început, lucrările pentru construcția cazinoului Vatra Dornei au început în 1896. Primarul de atunci, Vasile Deac, a înaintat o cerere către împăratul Franz Joseph al Austriei. Acesta a mers în audiență și l-a convins că era necesară construirea unui cazinou pentru turiștii care veneau la băi. Tocmai de aceea este cunoscut și sub denumirea de Cazinoul băilor.
Franz Joseph a fost încântat de idee și a contribuit la construcția cazinoului, participând cu o sumă de bani la cheta publică. Însă, pentru că nu au fost suficienți, s-a făcut și un împrumut la o bancă din Viena. Așa cum am menționat și mai sus, clădirea cazinoului a fost realizată de arhitectul vienez Peter Paul Brang. Acesta s-a inspirat după modelul Cazinoului din Baden – cel mai vechi cazinou din Germania. Astfel, a construit o clădire în stil eclectic, cu note din Renașterea Germană.
Fotografiile vechi și cărțile poștale din acea vreme înfățișează un monument istoric impozant. În fața acestuia se afla o fântână arteziană la fel de impunătoare. Doamnele se plimbau alene pe cărările din fața cazinoului, adăpostite sub umbrelele lucrate minuțios. Un cadru de poveste.
Astfel, se poate înțelege că simbolul Dornei s-a bucurat de o adevărată popularitate. Inaugurat la 10 iulie 1899, în interiorul cazinoului au existat un restaurant și o sală de teatru. Se spune că acesta era decorat cu lustre din sticlă de Murano. Iar podeaua era acoperită din marmură de Carrara. Acest tip de marmură a fost utilizat chiar și de Michelangelo la construirea celei mai celebre opere ale sale, David.
support@slotv.ro
Live chat 24/7
+403219082