Reguli Uno - Învață cum să joci în câteva minute 🃏

Te întrebi ce reguli la Uno sunt esențiale pentru a te transforma într-un campion al acestui joc popular? Acest articol este ghidul tău pentru a înțelege fiecare aspect al jocului, de la reguli de bază până la strategii avansate.

Indiferent dacă vrei să câștigi un turneu de Uno sau pur și simplu să te distrezi cu prietenii, aici vei găsi toate informațiile necesare pentru a-ți îmbunătăți jocul. Vei descoperi nu doar cum să aplici regulile, ci și cum să le folosești în avantajul tău, transformând fiecare rundă într-o oportunitate de victorie. Parcurge acest articol și pregătește-te să surprinzi pe toată lumea cu abilitățile tale la următoarea partidă de Uno!

Detalii despre Uno

Table Header

🙋‍♂️Număr jucători 

2-10

⏳Durată joc 

~30 min. 

🎴 Cărți în pachet 

108

🌈 Semnificație carte Wild 

Schimbă culoarea 

divider albastru verde
wave albastru deschis

Introducere Uno - ce conține un pachet de cărți

Uno, unul dintre cele mai populare jocuri de cărți, este perfect pentru serile în familie sau întâlnirile cu prietenii. Un pachet de Uno conține 108 cărți colorate și diversificate, fiecare cu rolul său distinct în dinamica jocului. Regulile Uno sunt, în principal, aceleași cu cele de la varianta românească, Macao. Iată ce trebuie să știi despre pachetul de cărți: 

Uno

Cărți numerotate

76 cărți (fiecare culoare are câte 19 cărți - de la 0 la 9, cu excepția cărții 0, care apare o singură dată pe culoare)

Cărți de acțiune

24 cărți (8 cărți Omite, 8 cărți Reverse, 8 cărți Trage Două - câte două pentru fiecare culoare)

Cărți Wild

8 cărți (4 cărți Wild și 4 cărți Wild Trage Patru)

Ce semnificație au cărțile speciale

În Uno, fiecare carte de acțiune are reguli specifice. Reține că poți juca orice carte de acțiune fie pe o altă carte de aceeași culoare, fie pe o carte de acțiune identică. Nu e permis să le joci peste orice carte din joc, cu excepția cărților Wild.

Cartea Reverse

uno reverse cardCând joci cartea Reverse, schimbi direcția jocului în sens invers. 

Cartea Omite

skip card uno

Dacă joci cartea Omite, următorul jucător își pierde rândul. 

Cartea Trage două

take two

Cu cartea Trage două, obligi următorul jucător să tragă două cărți și să-și piardă rândul.

Cartea Wild

wild card uno

Cartea Wild îți permite să schimbi culoarea jocului. Poate fi jucată pe orice carte, iar tu alegi noua culoare.

Cartea Wild Trage Patru

take four uno

Similar cu cartea Wild, dar face ca următorul jucător să tragă patru cărți și să-și piardă rândul. Aceasta se poate juca doar dacă nu ai alte cărți potrivite cu culoarea curentă. Dacă ești contestat și jocul tău e ilegal, vei trage patru cărți. Dacă nu, contestatarul trage șase cărți. 

wave albastru mov mobile
wave albastru mov

Cum se joacă Uno?

Scopul este simplu: fii primul care scapă de toate cărțile din mână. La început, fiecare jucător primește 7 cărți, o carte se pune jos cu fața în sus, iar restul formează pachetul de tragere. Primul jucător începe jocul punând o carte pe teancul de aruncare, care trebuie să corespundă cu culoarea, numărul sau simbolul cărții cu fața în sus.

Pe parcursul jocului, vei avea de făcut alegeri strategice. Dacă nu ai o carte potrivită în mână, vei trage una din pachet. Cărțile speciale, precum Reverse, Skip și Wild, îți vor aduce un avantaj strategic și vor face jocul și mai interesant.

Nu uita că atunci când îți rămâne o singură carte, e esențial să strigi “Uno!” pentru a-i informa pe ceilalți. Dacă uiți și cineva te prinde înainte de următorul jucător, vei trage două cărți suplimentare. Jocul continuă până când unul dintre voi rămâne fără cărți, acesta fiind declarat câștigător.   

Cum se calculează punctajul la Uno?

Când termini de jucat toate cărțile și câștigi runda de Uno, iei puncte bazate pe cărțile care le-au rămas celorlalți jucători în mână. Dacă ultima ta carte e o carte de acțiune, ca Trage Două sau Wild Trage Patru, următorul jucător trage cărțile necesare și ele se adaugă la punctajul tău.

E simplu să ții scorul: cărțile numerotate îți aduc puncte egale cu numărul lor, iar cărțile speciale ca Trage Două, Omite, și Reverse aduc fiecare 20 de puncte. Pentru cărțile Wild și Wild Trage Patru primești 50 de puncte fiecare. Obiectivul e să ajungi primul la 500 de puncte pentru a câștiga jocul. Așadar, fiecare carte contează și fiecare rundă câștigată te aduce mai aproape de victorie. 

wave albastru inchis
wave albastru inchis

UNO: Un joc pentru toți și o lecție de distracție

Închei aici turul nostru prin lumea Uno. Regulile Uno sunt destul de simple și ușor de înțeles, perfecte pentru o seară de distracție cu familia sau prietenii. De la cărțile de bază până la cele speciale, fiecare partidă e un mix unic de strategie și noroc. Știai că există chiar și variante de Uno pentru cei cu daltonism sau pentru utilizatorii de Braille, ceea ce arată cât de universal este acest joc. Pe lângă asta, Macao, jocul cu care am crescut cu toții, e varianta românească la Uno.

Mulțumesc pentru că ai citit până la capăt! Sper că ți-am deschis apetitul pentru o partidă de Uno. Când ai chef de mai multe sfaturi sau povești interesante, aruncă o privire și peste celelalte articole și recenzii de cazino de pe site. Indiferent de varianta de Uno pe care o alegi, fiecare joc e o nouă aventură și o șansă să te distrezi la maxim.

Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.
 

Întrebări frecvente despre regulile jocului Uno

Uno se poate juca cu 2-10 jucători.

O partidă de Uno durează, în general, între 30 și 60 de minute.

 Da, Uno poate fi adaptat pentru a include pedepse.

Da, există versiuni online de Uno pe care le poți juca pe diverse platforme.

Câștigătorul este jucătorul care scapă primul de toate cărțile din mână.