Macao reguli | Cum se joacă Macao

Recunoaște că ai jucat cel puțin odată Macao. Totuși, vorbim despre unul dintre cele mai populare jocuri din România, cunoscut de toate generațiile de români. Interactiv și fără reguli oficiale, jocul de Macao permite să-l adaptezi după bunul plac pentru a-l face și mai captivant.

Însă bănuiesc că ai ajuns pe această pagină pentru a învăța cum se joacă. Dacă vrei să afli totul despre Macao, citește până la ultimul rând. O să-ți prezint regulile principale, cu ce cărți se joacă, câteva sfaturi utile atunci când joci, dar și opțiuni de Macao online pentru a juca pe bani reali sau gratis. 

Informații despre jocul Macao

Table Header

🙋🏽Jucători participanți

2-6

🃏 Număr de cărți necesare

52

⏱️ Timp mediu per partidă

10-15 minute

🥇 Cine este câștigător

Primul fără cărți în mână

divider albastru verde
wave albastru deschis

Informatii principale despre jocul Macao

Ce este Macao?, Câte cărți se dau la Macao? sau Care este numărul maxim de jucători? Îți răspund la fiecare întrebare pe rând. Regulile de joc sunt simple, iar o partidă de Macao se desfășoară rapid, aproximativ 10-15 minute.

Ce este Macao?

Jocul de Macao este unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din lume, fiind jucat de oameni de toate vârstele din diferite țări. Scopul acestuia este de a scăpa de toate cărțile din mână prin formarea de combinații de cărți, respectând anumite reguli. Este un joc care îmbină strategia cu norocul, din moment ce trebuie să-ți utilizezi cărțile cât mai eficient pentru a câștiga.

Cu ce cărți se joacă Macao?

Astfel, ai nevoie doar de un pachet de 52 de cărți, plus jokerii. La început fiecare jucător va primi 5 cărți și va trebui să urmeze o serie de pași pe care îi voi enumera mai jos.

Număr de jucători la Macao

Macao poate fi jucat de la 2 la 6 persoane, atât fizic, cât și online. Câștigătorul va fi cel care rămâne primul fără cărți în mână.

Regulament Macao: funcțiile cărților de joc

Orice joc de cărți vine la pachet cu regulile sale. De exemplu, fiecare carte are o funcție specială. Dacă vrei să câștigi, trebuie să știi ce face Asul sau ce face 7 la Macao. Pentru a afla funcțiile cărților de joc citește mai jos:

2-3 Cărțile 2 și 3 numite și Umflături, sunt cărți de pedepse, care obligă pe următorul jucător să ridice din teanc 2 sau 3 cărți. Totuși, dacă jucătorul are, la rândul său, un 2 sau 3, îl poate lăsa jos și nu mai trebuie să ridice cărțile din teanc. Însă pedeapsa se pasează către al treilea jucător, care va ridica suma cărților pe care le-ai dat tu și al doilea jucător.

4 Dacă pui un 4, jucătorul care urmează după tine va sta o tură, adică nu are voie să pună jos cărți. Dacă are și el un 4, poate para, iar următorul jucător va sta două ture.

7 Aceasta este o carte pe care merită să o ai, căci blochează o umflătură/pedeapsă. Astfel, dacă jucătorul anterior ți-a dat să ridici 2 cărți, dai jos un 7 și nu mai trebuie să iei acele două cărți din teanc.

As Cu ajutorul unui As poți schimba culoarea și simbolul unei cărți în oricare dorești.

K Cu această carte poți da pedepse jucătorilor. Dacă pui un K roșu, jucătorul următor trebuie să ridice 5 cărți. Dacă pui un K negru, jucătorul dinaintea ta va ridica 5 cărți.

🃏 Jokerul este o altă carte de pedeapsă, care te obligă să ridici din teanc 5 cărți pentru Jokerul negru sau 10 pentru cel roșu.

wave albastru deschis
wave albastru deschis

Cum se joacă Macao: reguli generale

Vrei să-i bați pe toți prietenii tăi la acest joc? Atunci învață cum se joacă Macao. Pentru aceasta, citește în continuare regulile de joc, câte cărți se împart și cum se desfășoară o partidă de Macao.

1️⃣ După ce amesteci bine cărțile, împarte câte 5 cărți fiecărui jucător. De asemenea, trebuie să le dai cu fața în jos pentru ca jucătorii să nu-și vadă cărțile.

2️⃣ Pune lângă pachet o carte de pornire, pe care o vei întoarce cu fața în sus.

3️⃣ Primul jucător trebuie să adauge o carte de același semn sau culoare peste cartea de pornire. De exemplu, un 8 de inimă roșie peste un 6 șase de inimă roșie sau un 10 de treflă peste un 10 de cupă.

4️⃣ Dacă primul jucător nu are nici o carte potrivită, va lua din pachet o carte în mână.

5️⃣ Următorul jucător continuă după aceeași schemă. 

6️⃣ În cazul în care pachetul de cărți se termină, se face un nou teanc din cărțile date jos pe parcursul jocului.

7️⃣ Dacă rămâi cu o singură carte în mână, obligatoriu vei spune cu voce tare MACAO. Dacă un jucător uită de aceasta, se va supune unei  pedepse Macao și va lua 5 cărți.

8️⃣ Dacă ești primul jucător care își termină cărțile, ai câștigat partida. Eventual, ceilalți jucători pot continua pentru a determina clasamentul final.

Reguli speciale la Macao

Regulamentul la Macao conține și o serie de reguli speciale care fac jocul mai piperat și competitiv. Ai văzut mai sus ce funcții au cărțile de joc și cum le poți folosi în avantajul tău. Acum vei afla toate detaliile despre umflăturile la Macao, cum poți pedepsi un jucător, sau bloca o pedeapsă.

Umflături la Macao

Termenul de “umflătură” se referă la setul de reguli specifice jocului, prin care ești obligat să ridici una sau mai multe cărți. De exemplu, alți jucători te pot pedepsi atunci când plasează o carte de 2 sau 3 și te obligă să iei numărul de cărți corespunzător cărții. Totuși, există două opțiuni prin care poți scăpa de pedeapsă. În primul rând, o carte de 7 stopează umflătura la Macao. Când o pui, nu mai ești obligat să ridici cărțile din teanc. O altă variantă este să lași jos și tu un 2 sau 3 pentru a pasa umflătura către următorul jucător, care va fi obligat să ridice suma umflăturilor anterioare. 

Pedepse la Macao

Pedepsele la Macao sunt similare cu umflăturile, fiind o modalitate de a menține jocul echilibrat și îndeamnă jucătorii să folosească cărțile pe care le au cât mai eficient. Astfel, poți pedepsi jucătorul următorul atunci când plasezi un Joker și-l obligă să ridice 5 cărți pentru jokerul negru sau 10 pentru cel roșu. Însă regulile la Macao cu privire la Joker se stabilesc înainte de a începe jocul. În plus, există și opțiunea de a pedepsi jucătorul următor sau anterior cu 5 cărți cu ajutorul cărții K. Nu uita că poți bloca o pedeapsă cu cartea 7, și nu va mai trebui să iei cărți din teanc.

divider portocaliu
wave portocaliu

Cele mai întâlnite variante de joc Macao

Varianta clasică a jocului de cărți Macao este cunoscută de majoritatea oamenilor. Deși poate fi jucat pe bani reali, mulți preferă să joace pe dezbrăcate sau să dea provocări la Macao. Dacă dorești să încerci și alte opțiuni, vezi în continuare care sunt acestea:

Macao pe puncte

Jocul de Macao clasic se încheie atunci când un jucător scapă de toate cărțile din mână. Varianta pe puncte îndeamnă jucătorii să adune cât mai multe puncte pentru a câștiga, pe baza cărților din mână. Cărțile cu cifra 7 sunt cele mai valoroase și au o valoare de 25 de puncte fiecare. Cele de 8 au 10 puncte, iar celelalte cărți au puncte egale cu numărul de pe ele.

Macao 7

În această variantă de joc Macao, cărțile cu cifra 7 au un rol important. Acestea se folosesc pentru a opri sau a preveni anumite pedepse. De exemplu, dacă jucătorul anterior ți-a dat un doi, plasezi un 7 pentru a evita să iei cele două cărți. Iar în cazul jocului de Macao cu puncte, cărțile cu cifra 7 sunt cele mai valoroase și au 25 de puncte.

Dublu Macao

Singura diferență față de Macao simplu constă în faptul că, la finalul jocului, în loc de a lăsa jos o singură carte pentru a câștiga, poți lăsa două cu același semn. Când rămâi cu cele două cărți în mână, trebuie să spui Dublu Macao.

Macao cu numere

În cazul jocului Macao pe numere, cărțile speciale au efecte diferite. De exemplu, cartea de 5 reprezintă un atac asupra ta către jucătorul următor. Cartea cu cifra 7 oprește o acțiune, iar 4 poate bloca un jucător pentru o tură întreagă.

Unde pot juca Macao online?

Amatorii de jocuri de noroc, deseori întreabă dacă pot juca Macao online cu prietenii și unde pot să joace online. În primul rând, da, poți juca Macao online. Mai multe platforme de jocuri oferă opțiunea de joc în regim multiplayer, cu jucători din întreaga lume.

Pentru a crește doza de adrenalină mai mult, poți alege dintre jocurile cu cărți de Macao online gratis sau pe bani. De exemplu, una dintre cele mai populare platforme din România unde poți juca online este Macaua.com. Însă poți juca și pe diverse site-uri de jocuri de societate sau să descarci aplicații mobile speciale. Mai mult, poți găsi acest joc și la unul dintre acești provideri de cazino

divider albastru verde
wave albastru deschis

Sfaturi utile atunci când joci Macao

N-o să te învăț cum să trișezi la Macao, dar îți voi oferi câteva sfaturi bune pentru a-ți crește șansele de câștig. Cele mai importante sunt:

Păstrează cât mai mult timp în mână un As sau Joker și folosește-le cu grijă. Acestea pot fi puse peste orice carte, dar pot și determina parcursul jocului în favoarea ta.

Dacă joci pe puncte, dă mai întâi cărțile cu valorile cele mai mari pentru a-ți maximiza punctajul.

În cazul în care ai mai multe cărți de același semn, păstrează-le până în momentul cel mai oportun pentru a le da jos într-o singură tură.

Folosește cărțile speciale în mod inteligent, în special un 5, 7 sau As.

Fii calm și concentrează-te pe joc. Știu că vrei să câștigi cât mai repede. Însă nu lăsa emoțiile să te controleze și să te îndemne la acțiuni nesăbuite.

imagine like

Întrebări frecvente despre jocul si regulile la Macao

Unele platforme online de jocuri de societate sau de noroc oferă posibilitatea de a juca Macao online gratis sau pe bani reali. Cel mai probabil nu vei găsi acest joc la cazinourile online.

Macao este un joc de cărți asemănător cu Uno, care folosește un pachet normal de 52 de cărți, plus jokerii la alegere.

La începutul jocului de Macao, se împart câte 5 cărți pentru fiecare jucător și se plasează o carte de pornire cu fața în sus.

Jocul de Macao se joacă cu un pachet clasic de 52 de cărți, la care pot fi folosiți și Jokerii.

Pentru a stopa o pedeapsă la Macao, poți folosi o carte de 7. De exemplu cu ajutorul acestei cărți nu va mai trebui să iei cărți din teanc, în cazul unei pedepse.

La Macao, Asul îți permite să schimbi culoarea sau simbolul unei cărți în oricare dorești tu. Dacă ai un As în mână folosește-l inteligent.

Șaptele la Macao blochează o umflătură sau pedeapsă. De exemplu dacă un jucător ți-a dat un trei, poți sa plasezi un 7 pentru a evita să iei cele trei cărți.

divider portocaliu
wave portocaliu

Joacă Macao online și distrează-te cu prietenii!

Jocul de Macao poate fi un mod perfect de a-ți petrece timpul într-un mod cât mai distractiv. Acum ai învățat regulile de joc la Macao, valoarea și acțiunea cărților, dar și câteva trucuri care îți sporesc șansele de câștig.

Nu îți rămâne decât să alegi o versiune și să joci. Te îndemn să începi cu varianta clasică și gratis a jocului. După ce vei căpăta experiență, încearcă și celelalte opțiuni, inclusiv Macao online. Iar când te consideri pregătit, poți chiar să joci pe bani reali pentru a obține niște venituri frumușele. Așa că, adună-ți prietenii și dați start jocului.

Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.