Cine a inventat ruleta: istoria celui mai renumit joc de noroc

Știai că prima ruletă a apărut în secolul al XVII-lea în Franța? Pe atunci, arăta diferit și avea cu totul alt scop. Cu trecerea anilor, a devenit unul dintre cele mai apreciate jocuri de noroc. Modalitatea de joc, dar și adrenalina fiecărei runde sunt cele care au atras atenția jucătorilor dornici de divertisment de-a lungul timpului.

Totuși, cine a inventat ruleta și cum a reușit să schimbe complet lumea cazinourilor? Ce legătură are cu numărul diavolului, dar și cum s-a popularizat atât de repede pe întreg globul?  Rămâi până la final și descoperă lucruri neștiute despre istoria și evoluția jocului de ruletă.

Cine a inventat ruleta și cum a devenit atât de populară

Table Header

💡 Cine a inventat ruleta

Blaise Pascal

🛞 Ruleta Europeană

Numere 1-36, 0

🔢 Rulata Americană

Numere 1-36, 0, 00

💭 Ruleta Californiană

Săgeată și cărți

divider albastru verde
wave albastru deschis

Blaise Pascal

În anul 1655, Blaise Pascal, renumit fizician și matematician, și-a dorit să sfideze legile fizicii și să inventeze o mașină cu mișcare perpetuă. Ce înseamnă mai exact? O astfel de mașinărie poate funcționa neîntrerupt, fără a fi dependentă de o sursă externă de energie. Conform principiilor fizicii, e imposibil, însă, Blaise Pascal a vrut să-și demonstreze capacitățile printr-o nouă invenție. Așa se face că a oferit lumii unul dintre cele mai populare jocuri de cazino.

Numele vine de la cuvântul “roulette”, care în franceză înseamnă roată mică. Primul joc a luat amploare într-un cazino din Franța, iar mai apoi a ajuns în cele mai vestite locuri din Las Vegas.

Blaise Pascal

Istoria micii roți

În zilele de astăzi, ruleta include 37 de diviziuni ce cuprinde numere de la 1 la 36, la care se adaugă și cifra 0. Însă, mult timp de la descoperirea lui Blaise Pascal, tabla de joc conținea doar 36 de numere și o secțiune de 0, colorată în roșu și dublu zero, colorată în negru. Forma finală a jocului este stabilită de frații Blanc – Francois și Lois. Ei sunt cei care au proiectat ruleta cu un singur zero, care aducea avantaje semnificative casei. Inițiativa celor doi frați a luat amploare datorită dorinței regelui Charles al III-lea de Monaco.

Istoria micii roți

Știai că...

Tot de numele celor doi frați se leagă o teorie a conspirației interesantă? Se spune că Francois Blanc și-ar fi vândut sufletul diavolului pentru a afla secretul din spatele ruletei. O dovadă numai bună ar fi faptul că odată însumate numere de pe tablă, este obținut numărul 666 - simbolul Satanei.

wave albastru mov mobile
wave albastru mov

Călătoria ruletei în America

De pe continentul tuturor posibilităților nu avea cum să lipsească ruleta. Apariția i-a fost facilitată de imigrarea cetățenilor francezi în orașul New Orleans. La începutul secolului XVIII, a traversat oceanul și a căpătat popularitatea de care avea nevoie pentru a fi jucată în cazinourile din întreaga lume.

Ruleta americană este diferită de ruleta europeană prin faptul că oferă și mai multe beneficii casei. În loc de 37 de numere, există 38 – de la 1 la 36, 0 și 00. În primă fază, prezența unui singur zero nu mulțumea deloc casa, tocmai de aceea a mai fost adăugat unul. Totuși, în ciuda câștigurilor însemnate de care se bucurau cazinourile, jucătorii nu au încetat să-și exprime interesul.

Ruleta Americană

Știai că există ruleta californiană? Este o variantă mai ciudată - în loc de bilă are o săgeată, iar în loc de numere există cărți.

Istoria ruletei online

Povestea ruletei a devenit în prezent și mai populară odată cu evoluția tehnologiei moderne. Astăzi, jucătorii pot accesa diverse cazinouri online și se pot bucura de orice tip de ruletăeuropeană, americană sau altă variantă. Experiența devine și mai palpitantă pentru că poate fi accesată din confortul propriei case. Însă, adrenalina specifică cazinourilor nu este pe deplin pierdută. Ai la dispoziție varianta unui joc live, cu dealer.

Ba mai mult, cei mai renumiți provideri și operatori încearcă să stârnească și mai mult atenția jucătorilor și să inspire la joc. Așadar, oferă numeroase bonusuri de cazino și câștiguri avantajoase.

Ruleta online
divider portocaliu
wave portocaliu

Bucură-te și tu de povestea ruletei!

Acum că ai aflat cine a inventat ruleta, dar și cum a devenit atât de populară, fiecare joc îți va oferi o experiență diferită. Cine ar fi crezut că inițiativa de a schimba domeniul fizicii a putut facilita apariția unuia dintre cele interesante jocuri de noroc? Din Franța a reușit să se răspândească rapid în întreaga lume. Schimbarea jocului a venit abia în secolul XVIII-lea, când pe tabla de joc a fost adăugată o singură secțiune de 0.

Istoria ruletei este presărată cu de toate – dorință imensă de câștig, noroc, energie debordantă și speranță. Vrei să le trăiești și tu din plin? Marile cazinouri te așteaptă – până data viitoare eu îți mulțumesc că ai rămas până la final și te invit să parcurgi și alte recenzii cazino.

Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.
 

Întrebări frecvente despre istoria ruletei

Blaise Pascal este răspunzător pentru inventarea ruletei, din dorința de a sfida legile fizicii. Voia să obțină o mașinărie cu mișcare constantă, dar a obținut în schimb unul dintre cele mai apreciate jocuri de noroc.

Istoria jocului de ruletă prinde contururi în Franța. În anul 1655, Blaise Pascal voia să revoluționeze fizica și legile științei cu o nouă invenție.

Prin intermediul coloniștilor francezi, care au ajuns în Louisiana, New Orleans, la începutul anilor 1800. Ei sunt cei care au adus jocul de ruletă în atenția americanilor. Însă, lucrurile nu au stat la fel ca în Europa. Proprietarii de cazinouri au vrut să-și sporească rapid câștigurile, așa că au introdus încă o secțiune de joc.

Istoria ruletei începe în anul 1655, dar capătă forma finală abia în anul 1796, când este integrată într-un cazino din Franța. Inventatorul de drept este Blaise Pascal. Însă, o contribuție semnificativă au avut-o și frații Blanc.