Kems – Reguli chems, idei de semne, strategii

Kems este un joc de cărți dinamic preferat de jucătorii de jocuri de casino și nu numai pentru că se poate juca în echipe și se pot câștiga multe puncte. Este unul dintre jocurile copilăriei care ne făceau să râdem, indiferent de rezultat. Dacă nu mai știi cum se joacă sau pur și simplu vrei să revezi regulamentul Chems, în continuare vei găsi câteva trucuri pentru a-ți uimi toți partenerii de joc.

Detalii despre jocul Kems:

Table Header

🙋🏽 În câți se poate juca chems

4-12 jucători

🃏 Echipament necesar la kems

52 de cărți de joc, fără jokeri

💡 Scopul jocului de cărți kems

Să aduni 4 cărți de un fel

🥇 Cel mai bun semn secret la kems:

Încrucișarea mâinilor
wave albastru deschis
wave albastru deschis

Scurtă istorie a jocului Kems

Jocul Chems se bazează pe comunicare verbală și non-verbală. Jucătorii strigă chems și contra chems și stabilesc semne secrete. Pentru a demara acțiunea ai nevoie de minim 4 și maxim 6 jucători, deci între 2 și 6 echipe.

Acest joc a apărut relativ de curând, în secolul al 21-lea, așa că istoria jocului Kems nu este foarte stufoasă. Se știe că s-a jucat pentru prima dată în Franța și în țările vorbitoare de limba engleză, de acolo răspândindu-se rapid în toată lumea. O posibilă origine a acestui joc ar putea fi franțuzescul Carré-Coupé ce urmărea formarea de perechi. 

Acesta este unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din lume la fel ca Macao sau Tabinet, joc pe care cu siguranță l-ai jucat și tu cel puțin o dată cu prietenii sau familia. 

Scopul jocului Chems

Jocul Kemps necesită între 4 și 12 jucători și un pachet de cărți standard din care se scot jockerii. Pentru a începe trebuie să formezi echipe și să stabiliți semnul secret prin care fiecare echipă se anunță reciproc că a format perechea de cărți.

Scopul principal este să aduni în mână patru cărți de aceeași valoare, spre exemplu pătrarii sau șeptarii. Când ai reușit acest lucru, trebuie să anunți partenerul prin semne iar acesta să strige ”Kems”! Ritmul va fi rapid, vei lua și pune cărți de joc pe masă și vei forma perechi imediat.

Dacă partenerul tău nu vede semnul secret, pierzi ocazia de a câștiga un punct. Dacă adversarii observă semnul și strigă ”contra chems”, punctul va merge la ei. Distracția vine din faptul că poți păcăli oponenții prin semne false și aceștia să strige contra chems fără a avea perechea completă. Dacă reușești să îi induci în eroare, punctul îți va reveni ție și coechipierului tău. 

divider albastru verde
wave albastru deschis

Reguli și punctaj la Kems - Cum se joacă

Cu siguranță că îți amintești câte ceva despre acest joc, dar hai să vedem în detaliu care este setul de reguli Kems și cum poți deveni câștigător. Un lucru este clar, comunicarea și încrederea în partener stau la baza succesului în cazul acestor jocuri de cărți. 

Cum am spus, nu ai nevoie de pachete de cărți speciale, ci clasice. Începi prin a forma echipele de câte doi jucători. Stabilește un semn discret cu partenerul tău de joc, o clipire de ochi sau o sprânceană ridicată. Cărțile se împart în număr de patru fiecărui jucător și apoi tot patru cărți se pun pe masă, cu fața în sus.

Fiecare jucător, pe rând, ia cărți de pe masă dar trebuie să pună jos echivalentul a câte a luat. Când tu și/sau coechipierul ați format perechea, trebuie să semnalizați și să strigați Kems/dublu Kems. Veți primi 1, respectiv 2 puncte. Dacă adversarii s-au prins și strigă contra chems, punctul vostru merge la ei.

În momentul în care niciun jucător nu mai ia cărți de pe masă, se cheamă că s-au răcit și se înlocuiesc. Urmează să se desfășoare o nouă rundă a jocului. Câștigă echipa care a acumulat prima 5 puncte. Vei vedea că faptic un joc de Kems nu durează mai mult de 10 -15 minute deoarece ritmul este alert iar distracția atinge cote maxime.  

 

Strategii Kems și idei de semne

Kems este un joc popular printre tineri dar și printre jucătorii cu experiență deoarece implică finețe și atenție. Începătorii au nevoie însă de câteva sugestii pentru a avea un start bun.

Jucătorii avansați au strategii Kems complexe și semne extrem de fine dar în general joacă cu aceiași parteneri, în care știu că pot avea încredere.

Aici practic nu există limită, doar tu poți crea cele mai inedite semne secrete care să îți pună în valoare echipa. În continuare ți-am pregătit câteva idei de semne la Kems, de la simple, la avansate:

1

Joacă un joc sau două fără să te implici prea mult, ci doar observă jucătorii. Așa te poți obișnui cu ritmul și vei vedea cum joacă oponenții tăi, semnul secret, dacă induc în eroare, etc.

2

Încearcă trucul cu paharul de apă. Ia lângă tine un pahar cu apă și prefă-te că bei și când ai cărțile complete și când nu și observă reacția adversarilor.

3

Folosește semne false ca să-ți induci în eroare oponenții să strige contra chems chiar dacă tu nu ai încă perechea completă.

4

Atinge un colț al cărților, dacă îl faci cât mai natural, acest semn e aproape imposibil de detectat, și foarte bun

5

Încrucișarea mâinilor, sau orice alt gest obișnuit, ar putea fi semnul perfect. Ai doar grijă să nu-l faci din greșeală.

6

Gestul pe care-l faci când te gândești – fie că te joci cu părul, cu bărbia sau că te scarpini în cap, toate pot fi semne bune la kems, dacă le faci natural.

7

Un anumit tip de respirație poate fi un semn bun, e foarte subtil, și merge cu un partener foarte atent.

divider albastru verde
wave albastru deschis

Cum să alegi cel mai bun set de Kems

Kems-ul se poate juca cu orice pereche normală de cărți de joc. Așa că nu e complicat să îți procuri pachetul dorit. Acesta poate fi de mărime standard sau mini, util mai ales dacă mergi în călătorii.

Cele mai multe au design normal, decorate cu cifre clasice sau fotografii. Totodată, pot fi realizate din plastic sau carton.

Un set nou de cărți de kems

Poți achiziționa un set nou de cărți pentru Chems direct din magazinele de jocuri, librării, sau online.

Unii preferă cărțile vintage

Dacă preferi seturile vintage, caută la magazinele second-hand sau anticariate. Orice ai alege, seturile își păstrează bine valoarea în timp, dacă ai grijă de ele.

Începe cu un pachet clasic de cărți de joc

Dacă vrei un pachet de cărți universal, pe care să poți juca absolut orice, de la macaua și kems, la poker sau blackjack, atunci cărțile Bicycle sunt o alegere inspirată. Le poți găsi online, în magazine de jocuri sau în librării.

Întrebări frecvente despre jocul kems

Mai întâi se stabilesc echipe de 2 și fiecare echipă își alege semnul secret,  apoi coechipierii se așază față în față. Se împart 4 cărți fiecărui jucător, jos se pun alte 4 cărți și jocul poate începe:

  1. Fiecare jucător schimbă câte o carte din mână pentru una de jos, pentru a obține 4 de un fel
  2. Când nimeni nu mai vrea să schimbe, cărțile de jos sunt înlocuite cu altele noi
  3. Jocul se repetă până  când se strigă „Kems!” sau „contra-kems!” și se stabilesc câștigătorii

Kems se poate juca în 4, 6, 8 sau 12 jucători. Dacă joci în 12, ține cont că nu mai rămân multe cărți pentru runde suplimentare.

Kems este de regulă jucat cu un pachet normal de 52 de cărți de joc, din care se scot jokerii.

La Chems poți câștiga dacă reușești să aduni un careu (4 de un fel) înaintea celorlalți,  sau dacă strigi contra-kems la timp. 

Pentru fiecare joc de kemps câștigat primești un punct iar echipa care ajunge prima la cinci puncte, câștigă. 

Kems este un joc potrivit pentru orice vârstă! Este un  bun exercițiu de dezvoltare a atenției, a vitezei de reacție și  a încrederii în partener.

wave albastru inchis
wave albastru inchis

Kems, Chems sau Kent - Jocul apreciat și de cei mici și de bunici

În prezent, jocul Kems se regăsește sub mai multe denumiri precum Canes sau Kent. Indiferent de nume, regulile sunt în mare parte aceleași, așa că poți juca cu oameni din toate colțurile lumii.

Mai ales acum, în era tehnologiei, Kems este disponibil online și îl poți juca oricând și oriunde. În acest joc de cărți, cel mai bun prieten poate fi coechipierul aflat în cealaltă parte a planetei.

Cum jocul nu presupune operații matematice și nu are reguli complexe, te poți juca cu o varietate mare de amici. Vă strângeți într-un loc, faceți echipe, inventați semnul secret și împărțiți cărțile. Câștigător sau nu, distracția este garantată.

Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.