Cum să joci Domino – Reguli, istorie, strategii

Te-ai gândit vreodată că domino poate fi mai mult decât un simplu joc de copii? Puțini știu cât de captivant și distractiv poate fi, dacă îl înțelegi cu adevărat. În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre domino, de la istoria lui, la strategiile utile pentru a-ți crește șansele de câștig. 

Citește-l până la capăt ca să descoperi secretele jocului de domino, și de ce este un excelent mod de a-ți petrece timpul cu prietenii și familia.

Detalii despre jocul Domino

Table Header

🙋🏽 În câți se poate juca domino

2-4 jucători

🃏 Echipamentul necesar pentru domino

Un set special cu 28 de piese

💡 Scopul jocului de domino

Să rămâi primul fără piese

🥇 Cel mai popular joc de domino

Muggins (All Fives)

wave albastru deschis
wave albastru deschis

Scurtă istorie a jocului Domino

Domino este un joc clasic, originar din China, inventat în secolul al XII-lea de călugării chinezi. Ulterior, jocul a fost răspândit în Europa în secolul al XVIII-lea și a devenit popular în rândul aristocrației. Astăzi, jocul de domino rămâne popular în multe țări, iar competițiile sunt organizate la nivel mondial.

Un set de domino este format din 28 de piese, și fiecare piesă de plastic are două părți, fiecare cu un număr de puncte de la zero la 6. Jocul a reușit să-și păstreze popularitatea de-a lungul timpului datorită capacității sale de a-i aduce împreună pe oameni.  

În prezent există și un Campionat Mondial de Domino, la care te poți înscrie și tu. Da, ai auzit bine! Este o competiție unde jucătorii din întreaga lume vin să își demonstreze abilitățile și să câștige titlul de campion mondial.

Reguli și strategii de joc la Domino

Jocul începe prin amestecarea pieselor de domino și împărțirea a șapte piese fiecărui participant. Jucătorul cu cea mai mare piatră începe jocul și o plasează în centrul mesei. Următorul jucător trebuie să pună o piesă cu același număr de puncte ca una dintre extremitățile piesei deja plasate.

Scopul jocului de domino este să fii primul jucător care-și termină toate piesele, fix ca la remi. Dacă un jucător nu are o piesă bună pentru a fi plasată, acesta trebuie să tragă din pachet până când poate plasa o piatră.

La final, punctajul se calculează prin adunarea punctelor rămase în mâinile jucătorilor.  Jucătorul cu cel mai mic punctaj total câștigă jocul.

 

Strategii de joc

Indiferent dacă ești începător sau expert în Domino, există câteva mișcări și strategii pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți jocul. Le-am trecut în revistă mai jos, în ordinea dificultății, de la cele mai simple, la cele mai avansate:

1

Încearcă să pui piesele într-un mod inteligent, astfel încât să se potrivească cu celelalte piese și să ai o strategie clară.

2

Păstrează-ți cât mai multe opțiuni deschise și să-ți adaptezi jocul în funcție de piesele adversarilor.

3

Forțează-ți adversarii să joace piesele mai puțin utile prin plasarea strategică a pieselor tale.

4

Poți încerca să te concentrezi pe blocarea jucătorilor adverși, astfel încât să le reduci opțiunile.

5

Nu uita că una dintre cele mai importante abilități este să poți citi jocul și să îți ajustezi strategia în funcție de piesele jucate.

wave verde
wave verde

Variante ale jocului de domino

Există o mulțime de variante ale jocului de domino, fiecare cu propriile sale reguli și obiective. Printre cele mai populare se numără “Block”, “Draw”, “Trenulețul mexican” și “All Fives”. Toate sunt interesante, și îți pot oferi ore în șir de distracție, așa că le-am descris pe scurt în continuare.

Cele mai populare varietăți de domino

Domino Block

Obiectivul este să fii primul jucător care scapă de toate piesele sale și să încerci să obții cât mai multe puncte în proces. Nu este permis să pui piesele în continuare.

Domino Draw

Implică extragerea de piese dintr-un pachet în timpul jocului. Scopul jocului este să scapi de toate piesele tale și să încerci să obții cât mai multe puncte.

Domino Trenulețul Mexican

Este o variantă populară care implică folosirea unui set de domino dublu de 12. Fiecare jucător își începe propriul tren (linie) de domino, care poate fi continuat de orice jucător. Scopul jocului este să fii primul jucător care scapă de toate piesele sale și să încerci să obții cât mai multe puncte.

Domino Muggins (All Fives)

Scopul jocului este să obții puncte înmulțind numerele de pe piesele tale astfel încât suma lor să fie un multiplu de cinci. Dacă nu poți juca o piesă, trebuie să extragi piese din pachet până când găsești o piesă care poate fi jucată. Cel care obține prima țintă de punctaj este câștigătorul.

În general, regulile de bază ale jocului rămân aceleași, însă obiectivele și strategiile variază la fiecare tip. Astfel, este important să știi regulile și obiectivele specifice fiecărui joc.

Efectul de domino

Ai observat cum un eveniment poate declanșa schimbări neașteptate în viața ta? Acest fenomen se numește efectul de domino și poate fi foarte surprinzător.

De exemplu, întârzierea la muncă din cauza traficului poate duce la tot felul de consecințe, unele mai plăcute, altele, mai neplăcute.

Efectul de domino este un avertisment că acțiunile noastre pot avea consecințe nebănuite, în lanț. Mulți oameni în schimb se bucură să construiască trasee elaborate din piese de domino, și să le vadă căzând.

divider albastru verde
wave albastru deschis

Cum să alegi cel mai bun set de Domino

Dacă dorești să joci domino, un set de calitate este important pentru a fi sigur că poți juca în cel mai plăcut și confortabil mod. Există mai multe tipuri de materiale din care pot fi confecționate piesele de domino, cum ar fi lemn, plastic sau os. De obicei, dimensiunea pieselor diferă, însă cele mai comune sunt cele de aproximativ 5×2.5×1 cm.

Alege piesele din materialul preferat

Pentru a găsi cel mai bun set de domino, trebuie să iei în considerare de câte ori joci și preferințele tale legate de material.

Citește recenziile altor cumpărători

De asemenea, poți verifica și recenziile altor cumpărători sau să îți ceri sfatul unui expert în domeniu, înainte de-a te decide.

Merită să iei ceva mai deosebit

Dacă îți dorești un set de domino de calitate, poți căuta variante din lemn de nuc. Le poți achiziționa online sau din diverse locuri, precum bazaruri sau anticariate.

Întrebări frecvente despre jocul de domino

Scopul jocului de domino este să fii primul care rămâne fără piese. Trebuie să adaugi piesele tale la șirul existent, astfel încât să coincidă numerele.

Domino se poate juca în 2 sau 4 jucători.

Un set complet de domino are de obicei 28 de piese, fiecare cu două părți care conțin un număr de puncte de la 0 la 6.

Plasează piesele strategic și blochează adversarii. Observă masa de joc și anticipează mutările adversarilor, ca să termini primul piesele.

Pentru a număra punctele la domino, se adună toate punctele de pe piesele jucate într-un joc.

Domino este potrivit pentru copii, deoarece le dezvoltă abilitățile matematice și strategice.

wave albastru inchis
wave albastru inchis

Distrează-te oriunde și oricând cu un joc de domino!

Jocul de domino este una dintre activitățile mele preferate atunci când ies cu prietenii. Îmi place cum poate fi jucat într-un mediu social și cum combină atât strategia, cât și norocul. 

Acesta poate fi jucat de oameni de toate vârstele și experiențele. În timp ce există numeroase variante ale jocului, acesta rămâne un joc clasic care continuă să fie iubit de mulți.  

Așadar, vă încurajez să încercați jocul de domino și să vă bucurați de timpul petrecut împreună cu prietenii și familia.

 
Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.