Care sunt taxele pe câștiguri din jocuri de noroc

Jocurile de noroc reprezintă una dintre cele mai profitabile industrii din România, pentru bugetul de stat. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu prea multe despre subiectul legat de taxe și impozite pe jocuri de noroc. La fel ca și în cazul altor tipuri de produse și servicii, industria jocurilor de noroc este supusă impozitării.

În ultimii ani, reglementările privind jocurile de noroc s-au schimbat în multe țări, inclusiv în România. Așadar, înainte de a te aventura în lumea cazinourilor online, ar trebui să cunoști informații despre principalele taxe la jocuri de noroc.

Praguri de impozitare pentru câștiguri la cazino:

Table Header

Pragul I:

3% până la 10000 RON

Pragul II:

300 RON + 20% din suma ce depășește 10000 RON

Pragul III:

11650 RON + 40% din suma ce depășește 66750 RON

divider albastru verde
wave albastru deschis

Ce înseamnă impozit pe jocuri de noroc?

Jocurile de noroc sunt cunoscute în întreaga lume și au milioane de fani. Multe persoane pariază și petrec timp cu diverse jocuri de cazinou, atât pentru distracție, cât și pentru a obține premii

Prin lege, jocurile de noroc reprezintă orice activitate în care trebuie făcut un pariu în bani reali. Printre acestea se numără ruletă, poker, baccarat, bingo, pariuri sportive și altele.

Impozitul pe aceste tipuri de jocuri este aplicat asupra veniturilor câștigate de către jucători sau de către operatorii de jocuri de noroc. Acesta poate varia în funcție de tipul de joc, dar și de valoarea veniturilor. De exemplu, dacă obții o sumă mare de bani la un joc de cazinou, trebuie să plătești un impozit pe aceste venituri din jocuri de noroc.

Fiecare țară are reguli și legi diferite în acest sens. Există prevederi și reglementări speciale în legislația jocurilor de noroc care determină dacă veniturile din câștiguri sunt supuse impozitării.

În țara noastră, acest tip de impozit este reglementat de Codul Fiscal prin Legea 227/2015 și este descris în articolul 110. În acest mod, se stabilesc anumite reguli de impozitare și faptul că veniturile din jocuri de noroc se impun prin reţinere la sursă.

Cum se calculează taxele pe câștiguri din jocurile de noroc?

Dacă în urmă cu câțiva ani nu exista o lege în România care să acopere jocurile de noroc online, din 2015 lucrurile s-au schimbat. Atunci a fost creat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) – o instituție care impune reguli clare pentru organizarea jocurilor de noroc.

Data de 1 august 2022 a fost importantă pentru lumea jocurilor de noroc pentru că atunci s-au produs modificări semnificative. Schimbările sunt unele destul de agresive, iar jucătorii nu sunt deloc mulțumiți de actualul impozit pe jocuri de noroc online.

În prezent, impozitul pe venit din jocuri de noroc variază între 3% şi 40%. Există trei praguri fiscale de impozit progresiv, în funcție de suma retrasă, după cum urmează:

taxe castiguri jocuri de noroc

Pragul I - retragere până la 10.000 RON: 3% din suma retrasă

Prima grilă de impozitare a jocurilor de noroc este cea care prevede că toate retragerile de până la 10.000 RON vor fi impozitate cu 3% din respectiva sumă. Până la începutul lui august 2022, se percepea un impozit de doar 1% din suma retrasă, însă, acum jucătorii vor avea de plătit un impozit pe jocuri de noroc mai mare. De exemplu, dacă un participant dorește să retragă suma de 1000 RON, acesta va primi în contul lui 970 RON.

Pragul II - retragere între 10.001 RON – 66.750 RON: 300 RON + 20% din ce depășește suma 10.000 RON

Al doilea prag se referă la sumele ce trec de 10.001 RON și ajung până la maxim 66.750 RON. Acestea vor fi impozitate cu 300 RON, dar și cu 20% din ce depășește 10.000 RON. În trecut, acest prag pornea de la 66.750 RON și până la maxim 445.000 RON, iar impozitul era de 16%.

Cu actualele praguri de impozitare, dacă verificăm un calculator pentru impozit jocuri de noroc, observăm că la o retragere de 12.000 RON, impozitul datorat va fi de 700 RON (300 RON + 20% din 2.000 RON) .

Pragul III - retragere peste 66.750 RON: 11.650 RON + 40% din ce depășește 66.750 RON

După cum poți observa, aici se opresc cele mai mari impozite și anume 11.650 RON, dar și 40% din ce depășește 66.750 RON. Așadar, la un calcul al taxelor pe jocuri de noroc, la o retragere de 70.000 RON, se va opri un impozit pe câștig la jocuri de noroc în valoare de 12.950 RON (11.650 RON + 40% din 3250 RON).

divider albastru verde
wave albastru deschis

Impozitul pe câștigurile din sălile de jocuri și cazinourile fizice

Există multe persoane care preferă să plaseze pariuri sportive sau să joace la păcănele direct din cazinourile fizice. Acesta reprezintă un avantaj pentru pasionații sloturilor, deoarece nu se percepe impozit pentru câștiguri la jocuri de noroc până la un anumit prag. Așadar, există câteva diferențe majore în ceea ce privește reținerea impozitului pe câștigurile obținute în cazinourile fizice din România.

Impozit pe câștigurile din pariuri sportive și retrageri online

Dacă obișnuiești să plasezi bilete sportive în agențiile stradale, câștigurile din jocurile de noroc sunt taxate conform pragurilor de impozitare prezentate în secțiunea anterioară. Însă, pariorilor profesioniști care plasează bilete cu posibile câștiguri de peste 10.000 RON, le este recomandat să împartă miza pe mai multe bilete. În acest mod, nu vor depăși pragul și vor reduce impozitul perceput. Același lucru se aplică și pentru retragerile solicitate online.

Impozit pe câștigurile de la păcănele și alte jocuri

Jocurile de păcănele din cadrul cazinourilor fizice sunt încă cele mai avantajoase, având în vedere că nu sunt supuse impozitării. Singura condiție este să nu depășească suma de 66.750 RON. Așadar, dacă vei obține câștiguri la un aparat de până în 66.750 RON impozitul va fi 0. De exemplu, un jucător care câștigă 20.000 RON, va primi exact această sumă.

De asemenea, sunt scutite de la impozite și alte tipuri de jocuri prezente în cazinourile stradale. Aici putem include și cluburile de poker și lozurile pe care le întâlnim la Loteria Română. Acestea funcționează cu aceeași regulă și anume, câștigurile de până la 66.750 RON au impozit 0.

Unde și cum se plătesc taxele pe câștigurile din jocuri de noroc?

Până în 2018, jucătorii care obțineau câștiguri din jocurile de noroc online trebuiau să depună o declarație cu impozitul anual la ANAF. În prezent, însă, aceste declarații nu sunt necesare și taxa este reținută de la sursă, adică de la organizatori.

Cu alte cuvinte, dacă ai obținut un câștig, nu trebuie să-ți faci griji cu privire la declararea acestuia pentru că va fi deja impozitat de către operator. Ulterior, operatorul de jocuri de noroc va plăti impozitul necesar către autoritățile fiscale. Această procedură este valabilă, atât pentru cazinourile online, cât și pentru pariurile sportive, loto sau alte săli de jocuri care conțin jocuri precum poker, blackjack sau sloturi.

imagine taxe jocuri de noroc

divider albastru verde
wave albastru deschis

Taxe aplicate pentru organizatorii de jocuri de noroc

Acum că știm cum sunt impozitați jucătorii care obțin câștiguri, a venit momentul să vorbim despre operatori. Cei care doresc să deschidă un cazinou sau o casă de pariuri în România trebuie să dețină licențele și permisele corespunzătoare de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

Prevederile legale care se referă la taxarea veniturilor din jocuri de noroc pe care le datorează organizatorii sunt menționate în OUG 77 din 2009, Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală precum și Legea nr. 286 din 2022. Așadar, toți cei care oferă activități de jocuri de noroc au datoria de a:

  • depune o declaraţie lunară în care să evidenţieze veniturile din jocuri de noroc;
  • achita taxele administrative datorate, la data și în cuantumul stabilit de legea specială;
  • declara şi de a plăti, conform prevederilor OUG 77 din 2009, actualizată, taxe pentru obţinerea dreptului de a organiza şi exploata jocuri de noroc.

 

Exploatarea jocurilor de noroc prevede plata taxei pentru licență și autorizare, dar și taxa lunară. Așa cum ne putem da seama, taxele din jocuri de noroc aduse de fiecare operator reprezintă un venit important la bugetul de stat.

Avantajele și dezavantajele impozitării jocurilor de noroc

Impozitarea jocurilor de noroc din România este un subiect controversat, iar lista de dezavantaje poate fi destul de lungă. Nu e de mirare, având în vedere că țara noastră are unele dintre cele mai ridicate impozite pe jocuri de noroc.

Schimbările legilor și, implicit, creșterea impozitelor i-a înfuriat atât pe jucători, cât și pe organizatori. Cu toate acestea, nu putem să nu menționăm și avantajele impozitării jocurilor de noroc. Cel mai important este legat de siguranța jucătorilor și de faptul că jocurile de noroc reprezintă un venit considerabil la bugetul guvernului.

PRO

Sursă importantă de venit pentru bugetul statului

Prevenirea apariției operatorilor ilegali

Promovează un stil de joc responsabil

CONTRA

Taxele și impozitele aplicate sunt ridicate

Reducerea numărului de jucători

wave albastru inchis
wave albastru inchis

Concluzie: Cât de important este impozitul pe jocuri de noroc în România?

Regulile de impozitare a câștigurilor din jocurile de noroc pot fi considerate relativ simple. Însă, nu putem nega faptul că acestea sunt destul de costisitoare, atât pentru jucători, cât și pentru operatori. Partea bună este că ne asigură un mediu de joc sigur și, de asemenea, este redus riscul apariției operatorilor care nu respectă reglementările.

Este un avantaj faptul că jucătorul nu trebuie să declare personal câștigurile, dat fiind faptul că aceasta este datoria operatorului. Îți recomand să alegi întotdeauna să joci la un operator licențiat și să nu te lași păcălit de cazinourile care pretind că nu percep impozite și taxe la jocuri de noroc.

Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.
 

Întrebări frecvente privind taxarea jocurilor de noroc în 2024

Reglementarea impozitului pe jocuri de noroc în România este descrisă în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Câștigurile din cazinourile fizice nu sunt impozitate pe baza aceluiași plafon de impozitare. Acestea au impozit 0 până la limita de 66.750 RON.

Impozitarea veniturilor obținute prin intermediul jocurilor de noroc la persoanele juridice este diferită în funcție de tipul de activitate. Acestea sunt descrise în Codul fiscal și în Ordonanța de Urgență nr. 77/2009. Operatorii au datoria de a plăti taxa pe venituri și impozitul pe profit.

Sintagma „reținere la sursă” se referă la impozitele percepute la jocurile de noroc care sunt oprite direct de către operator. În cazul unui impozit reținut la sursă, jucătorul nu are datoria de a declara și de a plăti singur.

Da, toate retragerile solicitate la cazinourile online sunt impozitate conform grilei.

Câștigurile din jocuri de noroc nu trebuie declarate de către jucători. Acestea sunt oprite direct de la sursă, iar operatorul are datoria de a le declara și de a le plăti la autoritățile fiscale.