Ce înseamnă RTP-ul la păcănele și cum te influențează

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă RTP-ul la păcănele și cum influențează acesta câștigurile la jocurile de cazino?  Dacă ești pasionat de jocuri de noroc, precis ai auzit deja de volatilitate și de rata teoretică de plată. Din acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre procentajul RTP la păcănele și ce înseamnă avantajul casei.

De asemenea, cum să eviți capcanele care-ți pot reduce șansele de câștig și  de ce să alegi jocurile cu un RTP cât mai mare. Citește-l până la capăt ca să afli secretele RTP-ului și cum să profiți de el ca îți crești șansele de câștig la jocuri!

Păcănele online cu RTP avantajos

Table Header

🏆 Cel mai mare RTP la păcănele

Book of 99 - 99%

🪘 Slotul cu tobe și rtp mare

Ugga Bugga - 99%

🏀 Slotul cu baschet și RTP mare

Basketball Star Slot - 98.7%

🧛 Slotul cu vampiri și RTP mare

divider albastru verde
wave albastru deschis

Ce este RTP-ul la jocuri ca la aparate?

Rata teoretică de plată reprezintă procentajul din încasări pe care un joc îl va returna, pe termen lung, sub formă de câștiguri. Mai pe românește, cât la sută din „ce-a păpat” un aparat va da înapoi la jucători. De exemplu, dacă RTP-ul este de 95%, înseamnă că teoretic din fiecare 100 de lei pariați, jocul va da în medie 95 de lei. 

Există unele diferențe în ceea ce privește RTP-ul la jocurile fizice și variantele lor online. În general, cazinourile online oferă un RTP mai bun decât cele offline, la aceleași jocuri. Acest fapt se datorează costurilor mai mici de exploatare la operatorii online.

Un RTP mare nu îți garantează un big win

Un joc cu un RTP mare nu înseamnă neapărat că va fi și mai generos cu tine. Înseamnă doar că va plăti în medie un procentaj mai mare din sumele rulate, pe termen lung.

RTP-ul variază destul de mult de la un joc la altul

Unele aparate de joc fizice au RTP de 82-86%, în timp ce unele sloturi online pot avea și un RTP de 99%!

Un RTP mare înseamnă câștiguri mai mari și mai rare

Frecvența câștigurilor va fi de regulă mai mică în jocurile cu un RTP mai mare. De asemenea, avantajul casei poate fi mai mic în jocurile cu un RTP mai mic.

Cum se calculează RTP-ul la jocuri de noroc?

Dacă te-ai întrebat vreodată cum se calculează RTP-ul, este destul de simplu. Pentru a afla procentajul, trebuie să împarți suma totală plătită jucătorilor în câștiguri la suma totală pariată de jucători. De exemplu, dacă un joc a avut plăți totale de 98.000 RON și pariuri totale de 100.000 RON, atunci RTP-ul jocului este de 98%.

Este important să reții că RTP-ul este calculat pe o perioadă lungă de timp și pe un număr mare de jocuri. Prin urmare, nu trebuie să te aștepți să primești exact procentul RTP-ului în timpul unei singure sesiuni de joc. Este important să ai în vedere că sunt jocuri de noroc și există o anumită variație în câștiguri, chiar și în jocurile cu RTP-ul cel mai mare.

Dacă joci un slot cu un RTP de 96%, acest lucru nu înseamnă că vei câștiga 95% din fiecare pariu plasat. În schimb, acest lucru înseamnă că în medie, jocul va plăti 96% din suma totală pariata de jucători. Așadar, nu există nicio garanție că vei câștiga la fiecare pariu sau că vei obține exact procentul RTP-ului în timpul unei singure sesiuni de joc.

 
wave albastru mov mobile
wave albastru mov

Cine măsoară RTP-ul aparatelor de joc din România?

Măsurarea RTP-ului la păcănele în România este realizată de către Metrologia de stat și de companii private acreditate de ONJN. Acestea verifică și atestă dacă aparatele îndeplinesc condițiile minime tehnice de verificare a mijloacelor de joc, și respectă prevederile OUG nr.77/2009.

Cele mai importante companii de metrologie acreditate în România sunt: BMM Testlabs, Regio Control, Metron și BBSC. În plus, Metrologia de Stat este implicată și în măsurarea RTP-ului aparatelor de joc.

Cotele de piață în 2024 ale principalelor companii de metrologie atestate să verifice RTP-ul jocurilor de noroc din România sunt următoarele: 

CompanieCota de piață
BMM40%
REGIO20%
Metron20%
BBSC10%
Metrologia de stat10%

Câte rotiri sunt necesare ca să se măsoare corect RTP-ul?

Nu există un număr exact de rotiri necesare pentru a măsura RTP-ul unui slot, deoarece acesta este calculat pe o perioadă infinită de joc. Totuși, providerii de jocuri vor folosi un număr suficient de mare de rotiri pentru a obține o estimare corectă.

De obicei, acest număr poate varia între câteva zeci de mii și milioane de rotiri, în funcție de provider și de legislația în domeniu. În plus, furnizorii de jocuri de noroc au obligația de a testa și verifica RTP-ul jocurilor lor. 

Acestea trebuie să fie conform standardelor impuse de autoritățile de reglementare, cum ar fi ONJN, sau UK Gambling Commission.  Este important să reții că dacă joci o perioadă scurtă de timp, șansele de câștig sau de pierdere sunt egale.

Cum te poți folosi de RTP în favoarea ta?

Poți folosi RTP-ul pentru a compara jocurile de noroc între ele și pentru a-l alege pe cel mai avantajos. Astfel, poți alege să joci la sloturi cu un RTP mai mare și jackpot progresiv, care teoretic îți vor aduce șanse mai mari de câștig pe termen lung.

wave verde
wave verde

De ce e important RTP-ul la păcănele online

Fiecare rotire la păcănele este aleatorie și nu poate fi influențată de acțiunile anterioare.  De aceea, RTP-ul este important pentru tine, deoarece îți oferă o idee despre cât de mult te poți aștepta să câștigi pe termen lung. 

Asta e foarte util, mai ales dacă joci responsabil și calculat, cu limite clare. Iată motivele principale pentru care e bine să cunoști RTP-ul unul joc înainte să mizezi bani reali la el:

Pariezi pe sume corespunzătoare

Să cunoști rtp-ul unui slot te ajută să iei decizii informate privind sumele pe care dorești să le pariezi.

Transparență în șansele de câștig

Procentajul RTP îți oferă o imagine de ansamblu a câștigurilor potențiale pe termen lung.

Alegi jocurile cu cote mai bune

Deoarece rtp-ul poate varia semnificativ între diferite jocuri, merită să le alegi mai ales pe cele cu un RTP ridicat.

RTP-ul și volatilitatea la sloturi online

Volatilitatea la sloturi se referă la cât de des și cât de mari sunt câștigurile la un anumit aparat de jocuri. Mai simplu spus, volatilitatea se referă la riscul asumat de un jucător atunci când joacă la un anumit slot.

Dacă un joc are o volatilitate mică, acest lucru înseamnă că jucătorii vor câștiga mai des, dar sumele câștigate nu vor fi foarte mari. În schimb, un joc cu o volatilitate mare poate oferi câștiguri mai mari, dar acestea vor fi mai rare.

Să luăm exemplul unui aparat de joc cu un RTP de 95% și o volatilitate zero. Acest joc ar returna 95 de bani la fiecare leu jucat. Nu ar fi prea interesant pentru jucători, nu-i așa?

Aici intervine un alt criteriu foarte important: volatilitatea, ce aduce riscul și adrenalina, deoarece jocurile foarte volatile pot oferi cele mai mari câștiguri

Firește, asta se întâmplă foarte rar și pot fi necesare zeci sau sute de mii de rotiri pentru un astfel de câștig. E important să ții cont de nivelul de volatilitate atunci când alegi un slot, deoarece acesta poate afecta semnificativ experiența ta de joc.

Ce să alegi între RTP mare și volatilitate mică?

Este o întrebare foarte bună, și răspunsul este unul singur: depinde numai de tine, și de stilul tău de joc. Dacă preferi câștigurile mici și constante, atunci jocurile cu o volatilitate mică sunt pentru tine.

În schimb, dacă preferi câștigurile mari și ești dispus să-ți asumi și riscuri mari – volatilitatea mare ar putea fi ceea ce cauți.

Alți factori care influențează câștigurile, pe lângă RTP

Deși mulți jucători consideră RTP-ul ca fiind cel mai important indicator al șanselor de câștig la jocuri, nu este singurul. RNG-ul, jackpot-ul, simbolurile și funcțiile speciale sunt toate factori importanți care pot influența șansele tale de câștig.

1. Frecvența câștigurilor este esențială, deoarece aceasta poate indica cât de des poți să aștepți să obții un câștig.

2. RNG-ul este responsabil pentru generarea numerelor aleatorii care determină câștigurile.

3.  Simbolurile speciale bonus, wild și scatter pot declanșa runde bonus care îți pot spori câștigurile.

4. Jackpot-urile progresive oferă de regulă cele mai mari premii la păcănele. Atenție! Și jackpot-ul se calcuează la RTP, deci practic, dacă nu lovești unul, jocul de bază va avea o rată de plată mai mică decât cea afișată.

5. Funcțiile speciale, cum ar fi jocul bonus sau miza specială, pot adăuga și mai multă varietate sloturilor.

 
divider portocaliu
wave portocaliu

Concluzie - Un joc distractiv contează mai mult ca orice RTP

Am explorat în acest articol un subiect important în industria cazinourilor online: RTP-ul și cum influențează acesta câștigurile la păcănele. Dar, înainte să te apuci de păcănit, te invit să ții cont de regula de aur: joacă responsabil!

E drept, RTP-ul și volatilitatea sunt factori importanți pentru câștigurile la aparate, dar nu ar trebui să fie singurele criterii în alegerea jocului. Este crucial să îți gestionezi bine bugetul și să joci doar cu banii pe care îți permiți să-i pierzi. De asemenea, ai grijă să nu dai în patima jocurilor și să accepți că până la urmă norocul alege câștigătorii.

În final, te încurajez să te bucuri de jocurile preferate și să alegi cazinourile online de încredere din lista noastră. Învață să îți stabilești limite și să ții cont de timpul petrecut la jocuri, numai astfel te vei bucura mereu de  o experiență de top la cazino. Mult noroc!

Daniel Nazare Autor

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Daniel Nazare

Autor, Jucătorul.ro

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport, Adevărul, Cancan și Click.ro. A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport. A scris la rubrica de opinii pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul  Zilei, Ilfov Sport, 100% Sport. Daniel Nazare este prezentator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România și invitat la televiziunea Sport.ro. Este acum senior-editor la Prosport, unde semnează opinii și analize, dar scrie și articole zi de zi.
 

Întrebări frecvente despre RTP la păcănele

Sloturile cu cel mai mare RTP de anul acesta sunt: Ugga Bugga, Book of 99, Blood Suckers, Mega Joker și 1429 Uncharted Seas.

De regulă, nu. Unii provideri noi dezvăluie frecvența câștigurilor pentru transparență, dar nu există o obligație legală, de aceea, majoritatea nu o fac.

Deși rata teoretică de plată este un indiciu bun la păcănele, sloturile cu RTP mare nu îți garantează câștigul pe termen scurt.

De obicei, sloturile cu RTP mic au și o volatilitate mai mică, adică oferă câștiguri mai mici și mai dese. În schimb, sloturile cu RTP mare au aproape mereu o volatilitate mare, deci oferă câștiguri mai mari, dar mai rare.

Da, sloturile cu jackpot progresiv au de obicei un RTP real mai mic decât cel afișat, în timpul jocului de bază, deoarece fiecare jackpot acordat intră în calculul rtp-ului.

Da, cazinourile online pot schimba RTP-ul în funcție de regulamentele și legile locale. În plus, trebuie să își informeze jucătorii cu privire la aceste schimbări și să obțină aprobarea autorităților competente.